fbpx

Биометрични данни в личните ни документи от догодина

От 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни, гласуваха народните представители с окончателно приетите промени в закона за българските лични документи. Международният паспорт може да е с валидност от 5 или 10 години, предаде БНР.

Десетгодишната валидност на паспортите ще важи само за лица над 18 г. На децата до 18-годишна възраст ще се издават само паспорти със срок на валидност 5 години.

МВР трябва да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години, не по-късно от 1 януари 2021 г.

Български личен документ ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР. Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат, с или без да използва електронен подпис. Във втория случай към заявлението лицето трябва да приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.

Личната ми карта изтича април 2020 ! Мога ли да я подменя с нова безпроблемно през септември 2019 ,защото заминавам зад граница ? Благодаря предварително за точен и професионален отговор !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!