fbpx

Бизнесът раздвоен за приемането ни в Еврозоната

Източник: News.bg

Близо 50% от предприятията смятат, че бизнес средата се влошава, а в края на тази година положителните очаквания за следващата са определено по-малко.

Като самооценка предприятията посочват „застой“ и „слаб растеж“.

От Българската стопанска камара (БСК) очакват през следващата година ръстът на средната работна заплата да не надхвърли тазгодишното увеличение.

Резултатите от проучването относно бизнес климата през 2018 и очакванията за 2019 г. по отношение на икономическата среда, инвестициите и работните места представи председателят на БСК Радосвет Радев.

През 2018 г. бизнесът се колебае по отношение на ускореното приемане на страната ни в Еврозоната – 50% одобряват подобна стъпка, 43% са против, а 7% не могат да преценят.

През 2019 г. бизнесът очаква ръст на цените на енергията, на суровините, както и ръст на фискалната и регулаторната тежест. Що се касае до общото развитие на икономиката, налице е известно намаление на оптимистичните очаквания спрямо предходната година.

Намеренията на анкетираните за следващата година са свързани с разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари. Всичко това се отразява и върху плановете на работодателите за наемане на нови работници, както и за увеличаване на трудовите възнаграждения.

В проучването на БСК почти половината от участниците посочват, че е налице влошаване на бизнес средата, а една трета отчитат липса на промяна в бизнес средата.

14% от анкетираните смятат, че бизнесът се подобрява и 49% са на мнение, че се влошава. 34% от анкетираните отчитат, че няма промяна в бизнеса и само 4% не могат да преценят.

По отношение на състоянието на фирмите спрямо предходно изследване е налице известно отстъпление, като 49% от анкетираните отчитат застой в развитието си, 26% – влошаване, а 24% декларират положително изменение на показателите на фирмите.

Най-силно одобрение срещат предложенията за повишаване на количествените прагове за независим финансов одит на годишните финансови отчети (74%), за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС (72%). С висока подкрепа от 57% се ползва улесняването на процедурите за привличане на работници от страни извън Европейския съюз.

Преобладаващо негативно се оценява административното определяне на минималната работна заплата (81%), а 77% не одобряват въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. 64% от запитаните не одобряват увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв.

76% от респондентите не одобряват промените в Наредбата за касовите апарати, а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията на наредбата в указаните срокове. 66% декларират, че през настоящата година не са участвали в конкурси за обществени поръчки. Останалите 34% посочват, че са ставали свидетели на некоректни и незаконни практики.

Относно оценките на държавните институции, то 69% подкрепят омбудсмана, а 57% президента. Изпълнителната и местната власти събират еднакъв процент на одобрение – 19%, като през предходната година одобрението е било 25-26%.

Работата на евродепутатите одобряват 16% от анкетираните, но както и в предходните години, делът на затрудняващите се да дадат оценка се запазва сравнително висок (36%).

Продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие – 18% през 2018 г. при 12% през 2017 г.

Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала, а според 49% се увеличава престъпността.

По отношение на работните места тенденцията е негативна – през миналата година 20% от анкетираните са посочили, че през годината са намалили броя на работниците си, а през 2018 г. отговорилите по този начин са 25%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!