fbpx

Бивш моряк от стражишко село отглежда най-скъпата подправка в света

www.borbabg.com

50-годишният Райчо Ботев от старата столица се е посветил на отглеждането на най-скъпата подправка в света – шафрана. Бившият моряк има зад гърба си няколко околосветски пътешествия, а преди 5 години се оттеглил от флота и се посветил на земеделието. Боляринът започнал да сее зеленчуци в дядовата нива в стражишко село, но в един момент решил да експериментира с различна и нетрадиционна за България култура. От други фермери научил за навлизането на шафрана у нас и приел предизвикателството да се пробва в отглеждането му. Станал обект на шеги от страна на приятели, че се захваща с обречена кауза, но това изобщо не го разколебало, пише „Борба“.

Сдобил се с първите луковички от производители в Кърджалийско. „Първоначалната инвестиция не е никак малка. Излиза около 5000 лв. за един декар. Много познати казваха, че съм хвърлил пари на вятъра, защото все пак това е непозната култура и вероятността да не успея да създам необходимите благоприятни условия за отглеждането й тук е голяма. Аз обаче рискувах. В крайна сметка първите добиви не бяха добри, но разбрах къде съм сбъркал и си взех поука от грешките“, обясни мъжът.

От обработените 2 дка извадил едва 100 грама шафран. За негова изненада обаче продукцията веднага били изкупена от производителите в Кърджалийско, които след това търгуват подправката в Иран, Германия, Дубай и т.н. Това затвърдило мнението му, че стоката е особено атрактивна и го стимулирало да продължи в същия дух. След обстойно четене на информация за шафрана в интернет предприел второто засаждане през 2017 година. Поставил луковичките в два шахматно разположени реда, на разстояние 10 см една от друга. Този път избрал те да са под около 9-10 см пръст, тъй като при дълбоко засаждане качеството на реколтата е по-високо.

Не ги поливал, а разчитал само на дъждовете, които падали. Обстойно следял за плевели и всякакви други неприятели. Разказва, че луковичките се вадят за разсаждане в началото на май и трябва да се насадят до края на юни, за да произведат добър цвят през есента. Вторият опит завършил с по-добри резултати, но все още не можело да се възстанови първоначалната инвестиция. „Тук е големия проблем за всички, които искат да се занимават с шафран. Не са предвидени европейски помощи за такива стопани. По този начин много фермери се отказват след първата и втората година, защото на практика работят на загуба. Ако нямат странични доходи, няма как да си позволят да купят нови луковички.

Истината е, че едва след третия добив идват добрите приходи. Всеки, който се захваща с тази култура, трябва да го знае и да пресметне правилно разходите си през първите 3 години“, коментира Райчо. 50-годишният ентусиаст споделя, че последната му реколта била купена за нуждите на фармацевтична компания, която произвежда етерични масла и медикаменти за сърдечносъдови заболявания, и заминала директно за Дубай. Според фермера най-скъпата подправка има голямо бъдеще в България, ако държавата осигури подкрепа на производителите, тъй като и климатът, и почвите са подходящи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!