fbpx

Белградски разходки. Градската алея край Дунав е магнит за местните и туристите. Бейби бум по сръбски. Сръбската столица предлага хляб и кифли, а не зрелища.

Представите, които всеки от нас има за Белград са повече от разнообразни и противоречиви. По тази причина, което и място на града да посетите ще откриете по няколко негови лица. Това е хубаво, защото по този начин всеки успява да намери нещо за себе си – и вълкът сит, и агнето – цяло. Така например за един безспорната звезда на сръбската столица това е Дунава. За други – незабравимата местна кухня. За трети – романтиката и красивата природа. Затова, ако желаете да има мир и спокойствие в компанията, когато сте в Белград, непременно включете в програмата си разходка по многоликата крайдунавска алея.

Пешеходната алея край Дунав е любима за всички в Белград.

За да достигнете до не трябва да преминете през колоритния квартал Земун. Да ви кажа, че трябва да се водите по плисъка на вълните или ромона на водата, ще бъде прекалено романтично и лъжливо. Независимо дали сте със собствената си кола, такси или пеша, обърнете внимание на ниските сгради. Според мен една от най-прекрасните черти на Белград, това е липсата на високи стоманобетонни или алуминиеви динозаври. Всичко наоколо е запазило духа на отминала епоха и всички идват тук, за да я преоткрият и да ѝ се насладят. Това за наслаждаването съвсем не е трудно и по местен обичай задължително става с нож и вилица в ръка. Разбира се трябва да има чаша и чиния. И след като говорим за най-красивата река в Европа (според мен) задължително в чинията трябва да положим хубава рибка. А какво по-подходящо място за това от ресторант Шаран/Saran.

Крайречните ресторанти са сякаш извън времето и пространството.

Духът на белградската крайдунавска алея е вълшебен. Има толкова много ресторанти, към които примамливо ви канят красиви сръбски момичета и снажни местни момци. Всичко е токова изобилно, че задължителното условие за идването ви тук е сутринта да сте закусили много леко. Веднага ще забележите, че няма помпозност и излишно изхвърляне. Семпли маси с моите любими покривки на бели и червени квадрати. Може да поръчате обикновена чорба, сериозна скара или да изпиете едно обикновено местно кафе Grande. Просто се отпуснете и се наслаждавайте на спокойствието. Тъй като повечето ресторанти примамват с сочни мръвки, вегетарианските названия липсват за сметка на такива като „Черната овца” и „Торо Грил”.

До легендарния ресторант „Шаран” всеки ще намери своето място.

Четейки тези редове мнозина ще останат с грешното впечатление, че за мен пътуването става единствено с вилица и нож в ръка. Всяко кътче крие различни и богати възможности. Лично аз бях омагьосан от възможността да се кара каяк по Дунава. Издължените като игли лодки крият невероятна магия и грациозност. Съчетана с красотата и грацията на стотиците лебеди – красотата е съвършена.

Грациозни като лебеди каяци се хлъзгат по гладките дунавски вълни.

От една страна лодките се носят по водата така, сякаш хората в тях не правят никакви усилия, за да ги движат срещу течението. Усмихнатите лица на децата по брега грейват, когато елегантните бели птици започват да кълват подадените им парчета хляб. Изведнъж някоя от птиците мощно размахва криле, леко се издига и увлича след себе си своите другари. Този момент притежава странна мистика – оставате с впечатлението, че преди да полети, птицата сякаш ходи по водата а след това се превръща в бял платноход, който вместо по водата, се рее в небето.

Видео-разходка по Белградската дунавска алея. Вижте тук.

Хиляди хора идват в белградските паркове, за да се насладят на зеленината. Е, ако е месец февруари, изумрудените краски не са кой знае колко много, но това не спира никого. Парковете тук са пълни с млади хора и бебешки колички. Няма начин как да не ви направи впечатление този красив факт. Майки, татковци, колички, камиончета, колела, тротинетки, гюрултия и усмивки. И да не пропусна – чистота. Много чисто. Похвално чисто! Местните родители обичат да люлеят хлапетата в люлки, които не приличат много на познатите от нашите паркове. Тукашните приличат на голяма и тясна гума от мотор, която е покрита с здрав плат. Тази гума е хваната от двата края на вериги и буквално е „напълнена” с усмихнати и пищящи от удоволствие дечурлига.

Истински бейби бум се наблюдава по парковете на Белград.

Сръбската любов към децата е силна и болезнена. Днешните щастливи родители все още не могат да забравят 1999 година, когато те са били на възрастта на своите деца и това, че част от техните връстници никога не успяха да пораснат. В Ташмайдан Парк, има паметник с формата на пеперуда, който напомня този болезнен момент. На няколко крачки от него се намира и паметника на Георги Раковски и Васил Левски. Той е в памет на първата българска легия, която помага на сърбите в боевете за белградската крепост.

… те бяха само деца …

Паметникът на Раковски и Левски е символ на братството между народите ни.

Когато излезете от парка ще попаднете в красивата ретро архитектура на Белград. Величието на отминалите години е видно от фасадите на 5-6 етажни сгради, които и днес продължават да вдъхват респект. Лично аз бях очарован от ъгловите балкони, които гордо гледаха към булевардите. И ако горе, на високото, величието придава достолепност и известна хладина, то долу на улицата кипи живот. Ако сте с кола сериозно внимавайте с местните шофьори. Те са изключително гъвкави и „артистични”. Техните приумици не винаги могат да бъдат отгатнати от чужденците, още повече, че те все още се чувстват „над” такива технологични открития, като мигача и клаксона, и почти винаги ги пренебрегват.

Импозантна архитектура, която ни връща в епохата на С.Р.Югославия.

Затова ако сте за кратко в Белград заложете на качествени обувки-бързоходки. От време на време използвайте градски транспорт, но пешком определено ще получите идеална представа за този горд и красив град. Естествено от време на време трябва да зареждате батериите. Прекрасно е, че сме на балканите и срещата с глобалните играчи на бързото хранене съвсем не е задължителна. Банички, кифли и всякакви вкусни хлебчета ви очакват почти на всеки ъгъл. Поливате ги с кисело мляко или айран и продължавате напред.

Идеалната хапка по време на белградските преходи ще намерите тук.

Много бих искал да ви препоръчам колкото си може повече пекарници, кафенета и всякакви други вкусни и забавни места в Белград, но това е невъзможна задача. Затова ако желаете да сте максимално ефективен по време на посещението си на сръбската столица, най-добре е да си подготвите предварително урока. Вземете си допълнителна батерия за смартфона и таблета, и смело напред. Вече имате детайлите на най-доброто приложение за градски транспорт на града. Сега е ред на още едно предложение, което ще ви облекчи максимално, когато сте тук:

МОБИЛНИ УЛЕСНЕНИЯ за Белград

Belgrade Genie – Belgrade travel guide app. Категория: карти и навигация / English Version / Android / Offline

Изключително успешно приложение за Андроид. Счита се, че е идеалния гид за. Това, което ще ви допадне много, ако имате слушалки е първият аудио гид за града, направен някога. Голямото предимство на приложението е, че работи офлайн и всички карти и пътеводители се зареждат докато ъплоудвате приложението. Включвате GPS-а на телефона или таблета и готово. разхождайки се из Белград, ще слушате истории за миналото, настоящето и бъдещето му. С негова помощ лесно ще опознаете важни места и великите личности обитавали Белград през вековете векове.

Приложението помага да намерите най-добрите хотели, ресторанти, кръчми и места за престой. Картите на приложението са интерактивни, като иконите червени или сиви в зависимост дали работното време е е приключило или не.

Ако стигнете някоя забележителност от картата разклатете телефона си, за да чуете историята ѝ. Може да правите отметки върху картата, за да избегнете повторни посещения на едно и също място и нещо много важно – има специален раздел с безплатни Wi-Fi точки на Белград.

Автор: Велин Пасков

Всички права върху снимките са на автора.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

Блиц Новини
Натали или Дара ще стане победител в Денсинг старс

Кадри БТВ Финалът в танцовото шоу Денсинг старс чука на вратата и наддаванията за двойката, която ще спечели този сезон започнаха. След ожесточена битка, на финал сили ще премерят Дара и Джими, Натали Трифонова и Димитър, д-р Неделя Щонова и Атанас, и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и Тодор …

error: Content is protected !!