fbpx

Бейт Гуврин: 3500 невероятни пещери на хиляди години

profit.bg

Низините на района Шфела в южната част на Централен Израел, в подножието на Юдейските планини, се характеризират с дебел слой мек тебешир, който в миналото е широко добиван от местното население, оставяйки земята, надупчена като швейцарско сирене.

Тук, под бившите градове Мареша и Бейт Гуврин, има повече от хиляда пещери, разположени на кръстопътя на търговските пътища, водещи към Месопотамия и Египет.

В миналото те служат като цистерни, маслени преси, бани, гълъбарници, конюшни, места за религиозно богослужение, скривалища, а в покрайнините на градовете – за погребални зони. Днес те са една от основните атракции на тази област.

Град Мареша днес е част от националния парк Бейт Гуврин, където все още могат да се видят много от маслиновите преси, водните цистерни и други съоръжения, използвани от жителите на древния град, посочва Amusing Planet.

Това са някои от най-известните пещери в Бейт Гуврин:

Полската пещера

Тази пещера някога е служила като гълъбарник с малки ниши, издълбани в стените. По време на Втората световна война полски войници в изгнание я посещават и издълбават различни символи и надписи, можещи да се видят и до днес.

Пещерите Колумбариум

Колумбариумът е място за отглеждане на гълъби. Думата идва от латинската colomba, което означава гълъб. Стените на тази пещера имат над 2000 ниши.

Отглеждането на гълъби е много често срещано в юдейските низини през елинистическия период. Гълъбите се използват интензивно – месото и яйцата им като храна, а гуаното им като тор. Гълъбите също са жертвани по време на ритуали. В Мареша има около 85 пещери с десетки хиляди ниши.

Пещерата с пресата

Това е една от 22-те подземни преси за маслини, открити в Мареша. Отглеждането на маслини е важен източник на доходи в района от 3 до 2 век пр. Хр., Но пещерите са още по-стари.

Пещера-жилище 

Част от пещерите са използвани за жилища и търговия. Приземният етаж се състои от стаи, разположени около малък централен двор. Стълбище води към втория етаж, а още едно стълбище се спускаше до цистерните, разположени под жилището, където се съхранява дъждовна вода.

Дъждовната вода е събирана от близките улички, покрива и двора чрез глинени тръби. Къщата е частично запазена чрез измазване на външните стени за предпазване на меката скала от атмосферни влияния.

Пещери Бели

Това са най-известните пещери в района на Бейт Гуврин, наречени така заради характерната си форма на камбана. Пещерите са използвани предимно като кариери и са осигурявали строителни материали за градовете по крайбрежната равнина и за самия Бейт Гуврин.

В парковата зона има най-малко 800 пещери с форма на камбани, някои от които са свързани с подземни тунели.

 

 

Други структури

Освен пещерите, в района нсе намира църква от Византийската епоха, посветена на Света Анна, която сега е в руини.

Целият археологически обект, съдържащ около 3500 подземни помещения, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!