fbpx

Без биодобавки в горивата през зимата, за да са по-евтини, предлага БПГА

Investor.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди с петролния бизнес мерки за намаляване цените на горивата
Предложения за намаляване цената на горивата и анализ на пазара обсъдиха днес на среща при вицепремиера Томислав Дончев представители на големите вериги бензиностанции и Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба, пише в съобщението на асоциацията.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави, например Австрия и Германия, асоциацията предлага чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство, посочват от БПГА.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

На срещата са били предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. Една от тях е фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т.нар. ведомствени бензиностанции.

Намеренията на финансовия министър в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС, Делчев коментира така: „Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки“, допълва БНР.

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

„Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт на горивата“, каза Делчев и допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара.

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на петролната асоциация.

БПГА предлага също при проверки от държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика, посочват от асоциацията.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява с намаляване на цените на горивата да спрат и масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Премиерът каза още, че правителството няма да подава оставка и няма нужда от предсрочни избори.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!