fbpx

Безработни ще се квалифицират, за да попълнят липсата на кадри в туризма

www.expert.bg

Двамата ресорни министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха с туристическия бранш и работодатели, за да обсъдят проблема с кадрите.

По време на междуведомствен съвет бе обсъден недостигът в сектора да се набавя чрез Агенцията по заетостта.

Според статистиката най-голям глад има на служители в ресторантите, камериерки и чистачки по хотелите. За сметка на българските кадри, отчетен е почти двоен ръст на внесена работна ръка от Украйна и Молдова. Чужденците са заявили желание да удължат престоя си по родното Черноморие от 3 на девет месеца, за да работят и през настоящия зимен сезон, предава БГНЕС.

Планът за действие влиза в сила още от днес с неговото популяризиране в цялата страна. Той е предназначен както към безработни лица, така и към работодателите, които по желание могат да квалифицират и преквалифицират свои кадри, обясни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът уточни, че тези, които искат да повишат квалификацията си, могат да го направят в рамките на няколко месеца. Желанието за усъвършенстване на уменията не означава, че служителят е длъжен след това в продължение на определен период от време да работи за работодателя без да има право да напусне, уточни Ангелкова.

През тази година регистрираме над 2 пъти ръст на регистрираните сезонни работници от трети държави. Към момента са регистрирани над 7800 чужди работници. Решението на проблема търсим и с подписаните споразумения с Украйна и Молдова за намиране на желаещи да работят сезонно у нас, заяви социалният министър Бисер Петков.

На въпрос какво е заплащането на чужденците, социалният министър отговори, че няма точна статистика дали е по-високо или по-ниско, зависи единствено от позицията, която се заема. Важно е да се спазват минималните изисквания на труд в законодателството, коментира още Бисер Петков.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!