fbpx

Безпрецедентен случай: Съседи продават апартамента на домоуправителя, защото не плащал такси

Безпрецедентен случай на прилагане на Закона за етажната собственост. Жители на блок във Велико Търново изгониха свой съсед – бивш домоуправител и обявиха имота му за публична продан. Причината е злоупотреба със средства за ремонт на общите части.

Това е домът на самотно живееща възрастна жена от Велико Търново. Тя е пенсионер, бивш учител и бивш домоуправител на вход. В него има около 20 домакинства. Домът на жената е обявен за публична продан.

„Беше домоуправителка. Но похарчи парите по казина и по зали, за дъщеря си, за алкохол и наркотици“, разказва съседката Кръстина Кедикова.

Събраните пари били 4 000 лева. С тях трябвало да се ремонтира покривът. А когато се оказало, че това няма как да се случи, хората наели професионален домоуправител, който направил пълна ревизия на касата.

„След ревизията установихме, че има липси и домоуправителят не можеше да плаща таксите за входа за много дълъг период – три години. И напрежението в етажната собственост доведе до събирането на таксите по съдебен ред. Помолихме длъжника да ги плати доброволно, но за периода от две години не успя да ги плати доброволно“, обясни Христо Данов – професионален домоуправител – В. Търново.

Така се стига до публична продан на апартамента на бившия домоуправител. За да не се стига до подобни казуси, от регионалното министерство предвиждат законови промени, съобщава Нова тв. Сред предложенията, които държавата е получила, е контролът на етажната собственост да се упражнява от общините.

„Всички неплатени такси към етажната собственост да минават като задължения към местните данъци и такси. Когато в началото на календарната година се подаде съобщение от домоуправителите, че има неизплатени задължения към етажната собственост, тези задължения се събират с местните данъци и такси“, обясни Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„Това час по-скоро трябва да се направи, за да няма тези неприятности и ежби между хората – да не се поглеждат и ненавиждат“, коментира Кръстина Кедикова.

От регионалното министерство ще имат последната дума при изготвянето на проектозакона за етажната собственост, а той се очаква да е готов наесен.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!