fbpx

БГ паспортът най-губен в Германия

Общо 21 882 временни паспорти са издали за миналата година посолствата и консулствата ни зад граница. Това става ясно от данните за броя на пасаваните, предоставени от родните дипломатически мисии, предоставени на „Монитор“ от МВнР.

От данните лъсва, че най-често БГ паспорти изчезват в Германия. Там е и най-голямата бройка на българи, обърнали се до услугите на мисиите ни в държавата с молба да им бъде издаден пасаван.

Временни паспорти се издават за три групи. Първите две са бебета, чиито родители са българи, все още нямат ЕГН и са родени в чужбина, а също и деца до 18 години. Почти две трети от пасаваните са били именно за тях – т.е. на практика най вече за деца на нашенци, живеещи трайно зад граница.

Останалите 30%, или близо 8500 обаче са получени от третата група – българи, които са изгубили паспорта си, бил е откраднат или повреден или пък документите им са били с изтекъл срок. Почти същата е тенденцията и за тази година – от януари досега временните документи са общо малко над 17 500.

Най-много временни паспорти има за Германия, като през изминалата година са били издадени близо 7000, половината от които – на възрастни. Бройката за тази група е 3025. 1870 от пасаваните са били издадени за деца без ЕГН, а останалите над 2170 – за непълнолетни.

На второ и трето място в класацията на страните се нареждат още Великобритания и Турция, съответно с близо 3500 и малко над 2000 временни документи. За Великобритания цифрите са много по-ниски от тези за Германия, като издадените документи за хлапетата са близо 1500, за младежите до 18 години – над 670, а за останалите българи на Острова – около 1400. За съседна Турция цифрите са още по-ниски. Така например нашите мисии в южната ни съседка са издали на възрастни лица общо 1209 временни паспорта заради това, че документите им са били изгубени, откраднати, повредени.

В топ 5 влизат още Испания и Италия За Испания бройката съответно е 1132, а за Италия – само 661. В началото на месеца пък цените за временните паспорти бяха свалени с близо една четвърт. Това стана с промени на постановление на МС и по предложение на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. До намаляването на цената за издаване на пасаван се стига чрез премахването на две такси на стойност 17 евро. Така вместо да броим по 67 евро за временен български паспорт в чужбина сега ще плащаме по 50 евро. Досега при приемане и обработване на заявление за издаване на лични документи нашите мисии зад граница събираха такса за всеки документ, а отделно гражданите плащаха и по 1 евро за формуляр-заявление. Сега обаче те вече са отпаднали.

Така сметките показват, че ако са издадени 21 882 пасавана и за всеки от тях досега са борени по 67 евро такса, то бюджетът през миналата година е събрал от тази услуга над 1,4 млн. евро.

При запазване на броя издавани временни паспорти на година свиването на цената би коствало на бюджета около 500 000 евро по-малко.

От властта въведоха и облекчения за издаването на свидетелство за съдимост, като документът ни струва само 10 евро вместо предишните 20 евро.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!