fbpx

Банкнотата от 500 евро получава гратисен период в Германия

www.investor.bg
Повечето държави от еврозоната ще издадат последните банкноти в края на януари, но Бундесбанк ще ги печата до края на април

Бундесбанк ще остане малко по-дълго време лоялна към банкнотата от 500 евро, от повечето други централни банки в еврозоната. До 26 април 2019 г. централните банки на Германия и Австрия ще издават тези банкноти. Останалите 17 национални централни банки от евросистемата ще приключат издаването на лилавата банкнота на 26 януари 2019 г.

„Ние избрахме този по-дълъг период, тъй като германската и австрийската централни банки пускат нетно най-много банкноти от 500 евро в обращение“, заяви, цитиран от DPA, членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Берман този ход във Франкфурт.

Берман не посмя да предскаже дали удълженият срок ще увеличи търсенето на най-голямата еврова банкнота: „Трудно е да се предвиди как ще се развие търсенето на 500-те евро през следващите няколко месеца. Защото за първи път няма да се издава вид банкнота, но в същото време тя си остава средство за плащане“, каза той. „Може би търсенето ще се увеличи, защото 500-те евро имат преди всичко функция за запазване на стойността“.

В началото на май 2016 г. Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че печатането и издаването на банкнотата от 500 евро ще бъдат преустановени „към края на 2018 г.“. В ревизираната втора серия от общите банкноти с подобрени функции за сигурност вече няма да има банкнота от 500 евро. Тази серия „Европа“ ще бъде завършена на 28 май 2019 г. с издаването на новите банкноти от 100 и 200 евро.

С премахването на лилавата банкнота поддръжниците на тази мярка искат да ограничат финансирането на тероризма и сивата икономика. Дали това ще е успешно, обаче е спорно.

„Бундесбанк беше против спирането на печатането на тази банкнота – за мен в това ограничаване няма смисъл“, заяви преди време и членът на Борда на директорите на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле, цитиран от DPA. Спирането на емисията на най-голямата банкнота всъщност ще доведе и до допълнителни разходи. „За компенсация ще са нужни повече банкноти от 50, 100 и 200 евро. А това е свързано със значителни допълнителни разходи за евросистемата. Бундесбанк ще понесе около една четвърт от тях“, каза преди година Тиле.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!