fbpx

БАБХ забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация заради африканската чума

По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където до вчера вече са установени 92 огнища, като огнища са регистрирани и в област Тулча – само на 160 километра от границата с България, Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата, пише Блиц.

Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС  за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фактор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари ще обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването, мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине.

Всеки ловец ще може да заснема и изпраща координати на намерено умряло прасе до съответните областни дирекции на БАБХ, чрез мобилно приложение, което се разработва.

Целта на тези мерки е страната ни да опази границите от евентуално разпространение на болестта, която вече е обхванала редица държави в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и др.

Ръководството на БАБХ информира журналистите и за мерките, предприети по неразпространение на чумата по дребните преживни животни ДПЖ. Огнище на болестта бе потвърдено в село Воден, община Болярово, област Ямбол.

Тази болест се появява за първи път в страната и в Европейския съюз. БАБХ е предприела всички мерки според европейското и българско законодателство, за да предпази от разпространение на инфекцията както останалата територия на страната, така и страните от Европйския съюз. До момента огнища на болестта се докладват редовно в съседна Турция.
Чумата по ДПЖ е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. Тя се предава само при контакт с болни животни, затова и експертите от БАБХ водят разследване за източника на тази зараза, съобщи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Ако се установи, че стопаните на заразените животни са допуснали контакт с болни животни от съседна Турция, нарушили са законодателните мерки на страната, държавата няма да изплати компенсация за унищожените стада. До момента са умъртвени 1 300 дребни преживни животни. Въведени са забрани за придвижване на живи животни и условия за преработка на продукти от ДПЖ в Ямболско.

За да бъде предпазен бизнесът в останалите области на страната, продуктите от дребните преживни животни ще се преработват само в кланици и мандри на територията на Ямболска област и ще се продават само в областта. Продуктите ще бъдат маркирани вместо с кръгъл печат с печат във формата на диамант, както гласи европейското законодателство.

Информация бе представена и за огнищата на високопатогенна инфлуенца H5N8 по птиците (грип по птиците) и предприетите мерки за неразпространение на болестта. Независимо, че болестта е зооноза, консумацията на птиче месо и яйца не е опасна за човека. Ранно откриване и своевременно унищожаване на заразени стада птици е ключов елемент за контрола и ликвидирането на болестта.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!