fbpx

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци – полуриби

източник: pochivka.blitz.bg

На територията на Мали в Африка живее едно малобройно племе. Заради трудния достъп до него то е било дълго време в пълна изолация от останалия свят, хората там на практика и сега живеят така, както преди много столетия.

Хората в племето се занимават със земеделие, отглеждат рогат добитък, развиват ковашки и грънчарски занаят.

Но най-главното – те владеят удивително дълбоки познания за Космоса и при това при пълното отсъствие на каквато и да е специална апаратура.

Според предположенията, племето догони обитава тези зами още от 1300 години от нашата ера. Преди това техните предци са живели на по поречието на Нигер на територията на сегашен Судан.

Идвайки на новото място те прогонили намиращите се там по-ранни племена, взаимствайки от тях някои неща от културата им – например езика им. Числеността на населението на догоните в днешно време достига 200 хиляди души.

Те строят домовете си в подножията на планините от глина и с плоски покриви. Сред обичайните постройки има и т. нар. мъжки домове с ниски покриви – направени са така, че по време на спорове мъжете да не могат да се изправят в целия си ръст. Има и женски, „менструални“ домове, които се намират в края на селищата. Сред племето се практикува женско и мъжко обрязване.

Независимо, че част от догоните са приели исляма, а останалите – християнството, те пазят свято и предават от поколение на поколение своите познания за устройството на света. По време на 30-те години на миналия век с догоните е живял дълго време френския етнограф Марсел Гриол. Именно на него те решили да открият тайните си познания.

Твърди се, че старец на име Оготемели в продължение на 32 дни общувал с французина, показвал му гравираните на камъните карти на звездното небе и много точно му разказвал за устройството на Слънчевата система и съществуването на спътника Юпитер и пръстена на Сатурн. По-късно Гриол описва всичко това в книга.

За най-основна звезда от небето догоните смятали Сириус и го наричали „пъпа на света“. Според техните легенди Сириус била тройна звездна система. Догоните знаели дори и за откритата неотдавна Сириус Б. Те имали информация дори за това, че тази звезда имала невероятна плътност – един кубически сантиметър от нея тежал цели 50 тона.

Най-интересното е откъде тези хора са могли да получат подобни знания, без да разполагат с никакви уреди или техника за наблюдение. При това много от откритията им били познати на света едва през 20-ти век.

Някои изследователи и самите догони смятат, че много отдавна от Сириус са дошли на Земята пришълци, които са установили контакт с техните предци, за да могат да предадат важната информация. Според преданията тези пришълци били полухора – полу риби. Дишали през вода, която постъпвала през специални шлемове.

Тези същества и летящите чинии са изобразени на пещерните рисунки на догоните, които датират отпреди повече от 700 години.

Друга интересна подробност е, че племето има цели четири калентара – на Слънцето, на Луната, на Сириус и Венера. Догоните и до днес смятат, че пришълците ще се върнат обратно на Земята, но вече в човешки облик.

Веднъж на 50 години догоните отбелязват празника Сиги. Те изработват за него специални, дървени маски и смятат, че честванията им съвпадат с момента на обновяване на света. След празника не унищожават маските, а ги пазят прилежно.

Именно и по техния брой малкото външни посетители на племето са успели да установят момента, в който неговите членове за първи път са започнали да празнуват подобни тържества.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!