fbpx

Атанас Скатов: Искам да изкача всички осемхилядници

След като изкачи връх Чо Ойо (8188 м) без допълнителен кислород и помощ от шерпи, алпинистът Атанас Скатов прави планове да покори всички останали осемхилядници в света. Първо обаче ще направи равносметка на досегашните си постижения.

Това обяви той специално за bTV по време на гостуването си в „Тази сутрин“, часове след като се завърна от експедицията, пише sportal.bg.

“Следващата цел е да направим равносметка за тези пет години, защото това е нещо съвсем ново за мен. Сега ще преценим ситуацията. Имам желание да продължа с 14-те осемхилядника. Ще трябва малко да просмислим цялостно програмата“, каза Скатов.

Той разказа за множеството трудности на живота над 7000 м, където кислородът не достига, а движенията на алпинистите трябва да са изключително прецизни и бавни.

“Пет години се занимавам с тази дейност и исках да проверя за себе си дали мога да се справя. Бил съм на няколко мои експедиции сам, но до 7000 м. Разликата е много голяма, въпреки че имах добра аклиматизация и времето беше хубаво. Много са ти забавени движенията. Ако направиш крачка-две-три бързо и ти се вдига страшно много пулсът“, заяви Скатов.

След изкачването на Чо Ойо, Скатов бе решил самостоятелно да атакува най-високия връх в света – Еверест, но получи забрана, след като Боян Петров, изчезна при опита си да изкачи Шиша Пангма.

„Когато се случи този инцидент ми казаха, че изрично имат инструкции от най-високото място, че без шерп не могат да ме пуснат, защото аз не трябва да загивам тази година. Още един българин не може да загине“, каза Скатов.

Гордеем се с теб и ти пожелаваме на добър час ! Бъди предпазлив и внимателен! Имаш жажда и кураж, остава само да покориш върхът!
Бъди здрав! С теб сме и дано Боян бди над теб като ангел!
Не Ви познавам , но се гордея с Вас!
От Норвегия с много позитивизъм❣️🍀🍀🍀

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!