fbpx

Асен Агов: Достлукът на Борисов с Ердоган ни спасява от бежанците, но той губи властта

Бежанците от Сирия са използвани в политиката за шантаж. Ако не се разбере, че тези жертви са използвани по най-безогледния и жесток начин, за да ни притискат да плащаме, няма да има решение на въпроса. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по международни отношения Асен Агов.

Обществото гледа негативно на достлука на Борисов с Ердоган, но в резултат на това има отлив на натиска от мигранти, добави той.

Водещият Антон Хекимян припомни, че премиерът Бойко Борисов свиква Съвета за сигурност заради изострянето на ситуацията в Северна Сирия. Той изтъкна, че целта на Турция е да изгради буферна зона, където да настани сирийските бежанци, а някои виждат в това опит за анексиране на нови територии.

Съгласен съм, че не са блъф тези заплахи на Ердоган, че ще пусне мигрантите към Европа, обаче са поредния рекет и изнудване, коментира пък бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

„Досега Турция е изхарчила 40 млрд. долара за бежанците и за справянето на ситуацията в Сирия, т.е. Анкара ще продължи да настоява за все повече средства от Европейския съюз. Точно там ги стяга чепика“, добави той.

Бежанската вълна от Сирия започна, когато Русия влезе в страната и стана ясно, че с руска подкрепа Асад ще успее да се наложи над бунтовниците, каза пък Агов.

„Преди 100 години Джон Кейс, който е бил съветник на британския премиер Дейвид Лойд Джордж, казал по време на Парижката мирна конференция, че французите искат Сирия. Министър-председателят попитал дали има там петрол. Кейс отговорил, че няма. Ами тогава им го дайте, добавил премиерът. Така се ражда Сирия в останките на Османската империя. Така се създава и Ирак, но го взимат англичаните, защото има петрол“, заяви бившият депутат.

Припомням това, за да кажа, че демоните, родени тогава, продължават да властват в целия район, обясни той.

„България е една от вратите за бежанците, но Гърция е много по-заплашена. В навечерието на Втората световна война Франция решава да напусне Сирия и подарява на Турция една провинция“, каза пък Димов.

„Премиерът е прав, че трябва да е по-предпазлив ЕС, когато напада Турция, но европейската общност няма обща външна политика и отгоре на всичко е в състояние на непрестанно клатушкане. Европа е парализирана. В резултат на това външните министри казаха „Всеки да се спасява сам“, т.е. Холандия наложи оръжейно ембарго, Италия иска да направи същото. Това обаче е символично“, коментира Агов.

Нашата държава трябва да си гледа интереса, защото всеки се спасява сам, добави той.

Не виждам никакъв изход от ситуацията в Сирия понеже позициите на основните играчи са много различни и няма как да се разберат, заяви бившият консул.

Според Агов са основателни критиките към президента Тръмп, че американците предадоха кюрдите, които сразиха „Ислямска държава“. „Те дадоха хиляди жертви срещу джихадистите. Санкциите на американците срещу Турция също са символични. Съветът за сигурност на ООН няма да остане безучастен. Анкара ще бъде принудена да седне на масата за преговори“, подчерта той.

Дипломатът пък изтъкна, че 12 000 джихадисти са в затвори, контролирани от кюрдите. Преди Русия да се намеси, бойците на Ислямска държава бяха обучавани и лекувани в Турция, добави той.

„Тази олелия е последния шанс на Ердоган да съхрани властта си, защото проблемът е и вътрешнополитически. Няма да успее обаче, защото насилието ражда насилие. 15 млн. кюрди живеят в Турция. Те са изтласкани от обществения живот. Този проблем няма да се реши със създаването на зона в Сирия. Това е само коз за масата на преговорите“, заяви Агов.

„С Турция трябва да водим внимателна, но принципна политика без никакви компромиси. Червените линии са взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните ни работи“, каза още Георги Димов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!