fbpx

Асандж се е отказал от предоставеното му от Еквадор убежище

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който от години живее в посолството на Еквадор в Лондон, се е отказал от предоставеното му от Кито убежище. Това става ясно от писмо, подписано от него през декември, съобщава Франс прес.

В писмото с дата 4 декември 2017 г. Асандж отказва предоставеното му убежище в рамките на правителствена стратегия, която не довела до нищо и която целяла неговото назначаване за еквадорски дипломат във Великобритания, а след това и в Русия.

Писмото, подписано от 47-годишния австралиец и от испанския му адвокат Балтасар Гарсон, е било предаденото от министерството на вътрешните работи на Еквадор на еквадорската депутатка Паола Винтимиля, която разследва процеса на предоставяне на еквадорско гражданство на Асандж. Тя пък го е направила достояние за медиите.

Асандж се отказал от убежището дни преди да му бъде представено еквадорско гражданство на 12 декември, а после да го назначат на дипломатически пост, за да може той да продължи да живее в посолството в Лондон и дори да отиде на мисия в Москва.

Асандж се укри в посолството на Еквадор преди шест години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където бе обвинен в изнасилване. Делото бе прекратено, припомня БТА. Днес той се страхува да излезе от посолството и да бъде арестуван и екстрадиран към САЩ, защото е разпространил чрез сайта си хиляди поверителни американски дипломатически документи. Британското правосъдие има издадена заповед за арест на Асандж, защото той не е спазвал условията на освобождаване под гаранция по време на шведската съдебна процедура срещу него. Засега еквадорското министерство на външните работи отказва всякакъв коментар относно писмото, подписано от Асандж или относно неговия настоящ статут.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!