fbpx

Археолози с поредно сензационно откритие, този път на крепостта Ряховец

Снимка Труд

Поредно впечатляващо откритие направиха археолозите на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Установено е, че в първия средновековен гроб, на който попаднали изследователите, е погребан човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е установен с ДНК-анализ в Харвард. Това обяви ръководителят на разкопките на калето Илиян Петракиев, съобщава Труд.

Той поясни, че това е индивид, който е живял около XIII век, но е бил наследник на последните номади в Европа. Те са от Мезолита, преди хората да открият земеделието като препитание. „В днешно време такива гени се откриват в най-северното население и това е групата на Сааните, както и частично около Урал, Каспийския басейн и Централна Европа. В България около 3,5-3,6 % от населението носи такива гени от хапо групата-U5B1B.

Днес в България 3,5 % от населението носи същите гени. Установените наследствени белези са по майчина линия“, разясни Илиян Петракиев. От средновековния период преди дни са открити още два гроба. Те са намерени извън крепостната стена, което доказва, че в края на XII-началото на XIII век е престанала да изпълнява функциите си като защитно съоръжение като вероятно е била съборена от силно земетресение. Археолозите са попаднали на животинска кост в хоросан в основата на крепостната стена.

Историците в момента водят преговори с университета в Бристол, там да бъде направен радиовъглероден анализ на находката. „Това е т.нар.AMS-дати, който е нов и точен метод, който ще помогне да се датира строежа на крепостната стена“, изтъкна Петракиев. Единият от разкритите гробове е на дете в ембионална /б.а.хохер/ поза, а в другия-костите на индивид от Средновековието. Детското погребение датира от Ранно-желязна епоха и вероятно е първото открито по нашите земи.

Тези два скелета също ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Харвард. При разкопките това лято са намерени голямо количество ценни медни и бронзови средновековни монети, върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век. В Историческия музей в Горна Оряховица подготвят експонирането на детския скелет и открития до него керамичен съд в специална витрина с мултимедия. Заради многобройните находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица обещаха да финансират разкопките и догодина. Проучването на твърдината бе проведено за четвърта поредна година като научен консултант е проф.д-р Хитко Вачев.

Разкопките отново бяха финансирани с 20 000 лева от Община Горна Оряховица , както и с 13 000 лева от Министерството на културата и за първи път от НИМ с 5000 лева. „В момента се работи по изграждане на цялостна концепция за социализиране на крепостта. С разработката ще се кандидатства за финансиране по „Региони в растеж“, обясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев. Градоначалникът допълни, че ще бъде изградена инфраструктура за лесен достъп до средновековния обект. Предстои изграждането на различни атракциони и единствено по рода си в България и дори на Балканския полуостров Археологическо училище.

В него ще бъдат настанявани ученици, които ще помагат за разкопките ище изучават историята на терен. „Цялата крепост е над 20 декара, към момента е проучена една малка част. Затова подобно училище ще има своята функция и в бъдеще“, обясни инж. Добромир Добрев. Цялостната стратегия трябва да бъде готова през октомври. Научният консултант на разкопките проф. Хитко Вачев пък обяви, че контактите с НИМ ще продължат и в бъдеще, тъй като е договорено горнооряховският Исторически музей да гостува в София със собствена изложба.

Друга инициатива, която ще се развива е Лятното археологическо училище. През този сезон в него са взели участие 28 деца от 4 училища. В археологическото лято се включиха основно ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „Емилиян Станев“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. „Децата работиха на терен, участваха в реалните разкопки и изготвянето на научната документация. Заснемаха различни обекти с дрон“, информира археологът Мая Иванова. Предвижда се да продължат и традиционните семейни съботи в музея в Горна Оряховица.

Директорътна културната институция Пламен Младенов припомни, че през юни бе открита изцяло реновираната археологическа зала. Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни елементи, които се радват на голям интерес от посетителите. Автентичен вертикален стан от Средновековието с 9 праисторически тежести на 6000 г. с предписмени знаци върху тях е бил основната атракция за участниците в Семейните съботи.

Езикът на знаците и каква информация може да се получи от различни артефакти е било друго интересно направление, което е забавлявало посетителите. Най-малките участници пък са използвали дървени печати за хляб. „Над 400 души се включиха в Семейните съботи през това лято“, каза Пламен Младенов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!