fbpx

АПИ: Леките коли няма да плащат за мостове и тунели

automedia.investor.bg

Всички дължими такси за републиканските пътища се покриват от електронната винетка

Шофьорите на леки автомобили няма да плащат допълнителни такси  за ползване на мостове, тунели и други пътни съоръжения, уточниха от Агенция Пътна инфраструктура в отговор на запитване на Automedia.bg. За тях тези такси се покриват от винетката.

Изготвеният от агенцията проект за нова наредба, уреждаща събирането на пътните такси, предизвика остро недоволство сред шофьорите. В действителност обаче спорните текстове съществуват и в сега действащата наредба. Тя просто е актуализирана с последните промени в Закона за пътищата от тази есен. Тези промени въвеждат от догодина ползването на електронна винетка вместо винетен стикер за леките автомобили (включително допускат ползването на т. нар. „уикенд“ винетка, само за два дни), и регламентират плащането на такса чрез „тол“ системата за товарните автомобили.

На практика към момента няма изготвен списък на съоръжения, за които да се дължи допълнителна такса, обясняват от АПИ. Идеята е в него да не попадат вече съществуващи пътища, тунели и мостове, а само бъдещи проекти, като потенциалните нови мостове над Дунав и тунелът под Петрохан.

Няма и отдадени на концесия пътища, за които таксата да се събира от концесионера. Наредбата просто подготвя законова основа за евентуални подобни договори в бъдеще. Сред проектите, за които се обмисляше привличане на частен изпълнител срещу бъдеща концесия, са тунелът под Шипка и магистрала „Черно море“ (от Варна до Бургас).

Според Закона за пътищата автомобилите с максимална допустима маса 3.5 тона заплащат винетна такса за определен период (чл. 10а ал.7). Превозните средства с по-голяма маса заплащат т. нар. „тол такса“, като законът предвижда намаления за онези от тях, които отговарят на екологични стандарти от Евро 3 нагоре.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!