fbpx

Андрей Райчев сравни Цветан Цветанов с Жан Веденов: ГЕРБ изгубиха 10 процента

Политологът Андрей Райчев направи интересене анализ на политическата картина у нас рреди европейските избори: „ГЕРБ загуби няколко процента, 10 процента от електората им, загуби може би и първото място, но временно. Но на Цветанов рейтинга му е много нисък, той е по-зле от този на Жан Виденов“.

„Политическата картина у нас е много напрегната, в ключов момент, с изравняване на двете сили, които много дълго се настигаха една друга. Течеше много дълъг процес – БСП стапяше една преднина от 5-6 процента, която дълги години беше. За първи път миналия месец водещите и повечето агенции показват, че има разместване, не с много –  с един пункт, и има реален шанс БСП да победи. Много зависи от броя на хората, които ще гласуват. Този брой не може да се предвиди. Всички прогнози са условни. Не защото хората лъжат, че ще гласуват за БСП или ГЕРБ, а защото не винаги гласуват – човек искрено вярва, че ще гласува, но в дадения момент просто не отива“, коментира в студиото на bTV политологът.

„Според броя на гласоподавателите играе бариерата. 17 евродепутати са и бариерата е 6 процента. Ако гласуват 2 милиона, на един евродепутат са му нужни 120 000 гласа, ако е реалното 2,5 милиона, са 150 хиляди души. Ако са 3 милиона са 180 000 души. От 120 до 180 хиляди души разликата е голяма. Има цели три партии, които са някъде там. Затова не можем да познаем най-главния въпрос – колко партии ще излъчат депутати. Сигурни са ГЕРБ и БСП, сигурна е и ДПС, за която гласуват около 300 000 души. Оттам всички останали са някъде между 100 и 200 хиляди. Да ги видим една по една. Десните – обединиха се, а на миналите избори бяха 3 по 100 000. Сега дали това обединение ще даде исканата цифра… 120 000 ще даде със сигурност, 150 може и да даде, 180 – я даде, я не даде. Отиваме на партриотите. Там е по-сложно, защото от патриотите то стана Джамбазки. И то с интересен опит – от национализъм, да премине на консерватизъм. Те опитват да покажат на българите нелиберално дясно. Има и Марешки, който е пак някъде там. Валери Симеонов едва ли има шансове. Три партии влизат със сигурност, а три – долу-горе. За ГЕРБ и БСП и 6 на 6 е възможно, и 5 на 5 също. Зависи от това колко влизат. По принцип никоя прогноза не може да говори за 17-те депутата. Трябва да говорим за 16-те. 17-ият е непредвидим. Ако влязат само три партии, могат да отидат и по 7 от големите две партии“, каза Райчев.

„ГЕРБ с всички сили опитват да направят европейски избори. БСП не иска да обсъжда това, а – „дай да обсъдим какво е ГЕРБ на власт“. Тоест отиват с два различни мотива – едните да правят европейски избори, а другите да двалят ГЕРБ. Ако БСП спечели дори с 1 глас, ще е голям удар по ГЕРБ. Корнелия Нинова успя след много перипетии да създаде силна евролиста, с двама силни човека – Елена Йончева и Иво Христов. Президентът направи жест, като прати там най-доверения си човек“, коментира още политологът.

„Обвинението, че Борисов е диктатор не е правилно. Напротив – той е сравнително мек политик, който отстъпва при всеки натиск. Борисов винаги е бил роб на собствения си календар. Той разглеждаше президентството като своето бъдеще. Е, няма го. Това донякъде го освобождава. Той може да прави много видове маневри. Независимо как завършат тези избори, той тепърва ще гради. Тоест, той може да направи нова коалиция, да сложи друг да управлява като премиер, и да седи като лидер на партия. Всякакви варианти има. Направи ми впечатление, че той не поиска този скандал „Апартамент гейт“ да спре още в началото, а да продължи. По този начин той си взе партията от Цветанов. Борисов има огромно политическо влияние. Затова ми се струва, че предсрочни избори до края на годината са напълно възможни и то не против неговата воля, а със неговата воля. Той може да реши например да промени коалицинния партньор“, каза Райчев.

„Вторият освободен човек, поради една трагична случка с Лютви Местан, е Ахмед Доган. Вече не го притиска Турция. На него са му правили шест преврата и той е оцелявал“, коментира още той.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!