fbpx

Американците пращат на Луната цяла армада роботи да търсят полезни за човечеството ресурси

Американската компания Lunar Outpost съобщи, че възнамерява да изпрати на Луната цяла армада миниатюрни луноходи, които ще търсят запаси от полезни изкопаеми.

„Преди години луноходите и марсоходите бяха скъпи и уникални. С всеки един от тях беше ангажиран огромен екип от различни учени и инженери. Сега ситуацията е различна. Ние планираме да изпратим на Луната цяла армада роботи с различни възможности, която ще се управлява само от един оператор с помощта на система за изкуствен интелект“, поясни Андрю Гемер, главен инженер на Lunar Outpost.

Амбициозният космически проект е създаден още през януари 2017 година от група бивши инженери на НАСА и екип учени от университета в Колорадо.

Разликата с други подобни космически проекти е, че екипът на Гемер предлага работата да се съсредоточи върху търсенето на полезни за хората изкопаеми, а не върху астероидите.

Учените предполагат, че на Луната има големи запаси от вода, хелий и много други ценни ресурси, които са важни за създаването на напълно автономни колонии извън Земята. В момента една от основните задачи пред учените е създаване на технология, която позволява експлоатацията на такива ресурси. Първият инструмент, необходим за постигането на тази цел, е миниатюрен робот-геолог, наречен „Prospector“.

Всяка една от десетките машини, които Lunar Outpost планира да изпрати на Луната, тежи не повече от 10 килограма. Половината от това тегло всъщност представляват инструментите, които са необходими за извършване на различните проучвания.

Превод „Петел“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!