fbpx

Алфа Рисърч: Щетите за ГЕРБ от скандала с апартаментите са сериозни

Източник: Аlpharesearch

Ново изследване на “Алфа Рисърч” показва сериозните репутационни щети за ГЕРБ от скандала с апартаментите, съобщава frognews.bg. Разликата в електоралните нагласи към паритет за евровота между ГЕРБ и ДПС е все по-незначителна, а оценката за работата на министрите от правителството е предимно отрицателна.

Разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, са причината за съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ. Това се случва във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент. Агенция БГНЕС представя данните от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч, от което се вижда още, че оценката за извършената работа на министрите от правителството е отрицателна. Най-лоша е оценката към Цецка Цачева. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов – 28% доверие срещу 43% недоверие.

По отношение на конкретния казус с апартаментите изследването показва, че на първо място, началните реакции на гражданите, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри. Според 66.6 % това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение. Едва – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, това е предизборна атака от страна на опозицията.

На второ място, извън конкретната ситуация, в по-общ политически план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009 г. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“. Според преобладаващото мнозинство обаче ( 57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България. Доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота, ще покаже хода на кампанията за предстоящите европейски избори.

Изследването не може да установи какъв е „приносът“ на последния скандал за отношението на гражданите към управлението (на фона на вече съществуващи проблеми като пререканията между партиите в малкия коалиционен партньор, опрощаването на дълговете на Главното Мюфтийство, промените в Изборния кодекс, протестите на различни професионални групи и пр.), но съдейки по динамиката на обществените нагласи, той вероятно е усилил вече съществуващи съмнения и като резултат – тегли надолу партия, правителство, премиер.

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав Дончев, следван от ЕкатеринаЗахариева и Красен Кралев. В дъното на класацията е Цецка Цачева с едва 2,3% одобрени и над 20 неодобрение.

Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%. Единствено председателят на парламента Цв. Караянчева успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).

Президентът Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.

Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Ако тенденциите за паритет между водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за излъчване на евродепутати, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листи и способността им да добавят гласове към партийния вот.

И си ВЯРВАТЕ, че като ПОПУЛЯРИЗИРАТЕ този род измислени стъкмистики…можете РЕАЛНО ДА ПОВЛИЯЕТЕ за спадането на процентите на ГЛАСУВАЛИТЕ за ГЕРБ??? Невярвам, че сте ТОЛКОВА НАИВНИ!!! Голяма част от ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ Хора са
НАЯСНО, че ако ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО им морално Прегрешение, което успяха да изровят и дълго да го пазят в ръкава си, онези, КОИТО ВИ ПЛАЩАТ за да проявявате ТОВА ПОСТОЯНСТВО ДА КУ-КУ-ригате…все пак да не кажа, че Е похвално, но като се има предвид, колко МАСОВО българина се опитва и намира вратички в законовата база, за да снижи данъчната оценка на закупуваните недвижими имоти, най-малко с цел плащане на по-ниски държавни такси, е…и годишни дадъци де… но бих казала (без да се опитвам да омаловажа или опазил ме бог…да оправдая този род практики )…но като споменах бог…нека и да се позова на библейския цитат, че „само безгрешния има право пръв да ХВЪРЛИ Камък“. Вие не сте първи, но МИСЛИТЕ ЛИ, че първите хвърлили камъни не живеят в апартаменти, или придобити по съмнителни начини от предците им „червени номенклатурчици“, или и техните имоти са със занижена данъчни оценки…но са СЕРБЕЗ само защото вече няма как да се проверят или ДОКАЖАТ техните имотни сделки – най-малко придобити чрез ФИКТИВНИ покупко-продажби вместо финансово по-неизгодните видове прехвърляния на собствеността върху недвижими имоти… Питам се обаче дали и на управляващите, и на сегашната КУ-КУзригаща опозиция им стиска да приемат Закон ПРЕДИ ДА НАПУСНАТ СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ за НОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДАНЪЧНА ОЦАНКА на имотите на НОВИТЕ ДЕПУТАТИ…а не просто с ДЕКЛАРАЦИЯ за имотни СЪСТОЯНИЕ???? Питам се аз…но едва ли ще получа някакъв отговор!!!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!