fbpx

„Алфа Рисърч“: Фандъкова със символична преднина пред Манолова в София

Оспорвани избори с по-висока от традиционната избирателна активност, изключително близки резултати на основните претенденти за кметски пост, сериозна преднина на управляващата партия за общинския съвет, но без възможност за самостоятелно мнозинство – това сочи изследване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за кметските избори в София, оповестено днес и цитирана от Дневник.

Социолозите очакват градската десница да затвърди силните си позиции в столицата и отчитат висока електорална ефективност на кандидата на ВМРО за кмет, която се отразява благоприятно на резултатите на партията за съветници.

Данните са от изследване проведено в периода 3 – 7 октомври. То е проведено сред 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е финансирано със собствени средства.

Състезанието за кмет: оспорвано до последно

Надпреварата за кметския пост се очертава трудна, с лек аванс за настоящия кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова (36.3%) пред независимата, но подкрепена от БСП и няколко малки дясноцентристки формации Мая Манолова (34.6%)

 

Според социолозите на вота за 27 октомври не може да се очаква традиционната ситуация, в която ясната дясноцентристка ориентация на избирателите в София – най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. „В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия“, коментират социолозите.

 

Според резултатите плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова – че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, прогнозират от агенцията, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на „Демократична България“, които ще определят в голяма степен пътят към и на София.

 

Кандидатът на т.нар. градска десница, Борислав Игнатов събира към момента 10.7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6.1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6.9% вот за Ангел Джамбазки), уточняват от „Алфа Рисърч“.

 

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ – Борис Бонев, търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на „независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

 

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

 

В общинския съвет – между 7 и 9 листи

 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32.1% : 21. 4%). Трета позиция за „Демократична България“ (15.5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация, коментират социолозите. ВМРО с 6.1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61 членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия. През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, се казва в анализа към проучването, като се подчертава, че това вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили.

Силните кандидати вдигат активността

 

Заявената избирателна активност достига 45.3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, отчитат от „Алфа Рисърч“.

 

Според социолозите е разбираем високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея, и това определя големият брой претенденти за кметския пост: 30 през 2007г., 25 през 2011 г., 21 през 2015 г. и 20 през настоящата.

 

Настоящото изследване е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

„Дневник“ публикува тази информация според изискванията на чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс“.

KOLKO PARI VI DADE GERB, DA LIJITE SIRC MIRC NA BOB GLEDATE PIP RABIRATE, NE PODVEJDAITE BARODA NE LIJETEER

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!