fbpx

Ако влезе в касовата бележка, бакшишът ще стане задължителен за клиентите

НАП да приеме че в България бакшишът е 8% и когато се правят проверки, да се дава право на 8% отклонения в оборота. Другият вариант за легализирането му е той да влезе в касовата бележка, така както се случва от години в заведенията на Запад. Това каза Ричард Алибегов, председател на асоциацията на заведенията.

В момента при проверка в търговски обект, без значение какъв, собственикът се глобява много сериозно за всичко, което е над указаната по касовия апарат наличност. Търговецът се глобява за нещо, за което не е виновен, каза още той пред bTV.

Така че най-добре е бакшишът да бъде записан в касовата бележка. В менюто трябва да бъде отразен, както е на Запад. А държавата да каже дали ще се облага, или си отива чисто при работника, настоя Алибегов. Според собственика на заведения тези пари не трябва да се облагат.

Сега оставяш бакшиш, ако искаш, а в същото време законът го забранява – сервитьорът нарушава правилата за касовите наличности в момента, в който го получили. А е нелепо през 21-и век сервитьорът да отделя и крие бакшиша, който е получил, че ако дойде данъчен инспектор, да не глоби заведението, каза още той.

В чужбина почти всички заведения са решили така проблема с бакшиша. Ако НАП приеме, че заради бакшиша може да има фиксирано разминаване в наличностите, ще остане свободата на клиента дали да даде бакшиш, или не. Ако влезе в бележката, той един вид става задължителен. Има си по начин софтуерно да се реши въпросът, ако приходната агенция реши да влиза в бележката, но да си остава за сервитьора, посочи още Алибегов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!