fbpx

Автоматизацията изтласква жените от пазара на труда

profit.bg

Малък дял от жените по света полагат труд.

Това посочват изследователи на Световния икономически форум (WEF), цитирани от CNN.

Според доклада на WEF, разликата между възнагражденията на мъжете и жените по света леко се свива, когато говорим за заплати и проникване на дамите на висши мениджърски позиции. Анализаторите обаче открояват един друг проблем пред равното заплащане и достъпът до труд на дамите по света – автоматизация.

Според доклада, автоматизацията има негативен ефект върху професии, практикувани предимно от жени. В същото време, малък брой жени работят в развиващите се индустрии, където се изискват по-специфични качества в сфери, като наука, технологии, инженерство и математика.

Проучване, реализирано в партньорство с LinkedIn, показва, че едва 22% от експертите по света, които участват в разработването на изкуствен интелект, са жени.

„В епохата, в която човешките качества са все по-важни и се допълват с технологиите, не можем да си позволим да се лишим от таланта на жените в сектори, където талантите са дефицит“, казва основателят на WEF Клаус Шваб.

Според организацията, има и други потенциални обяснения за слабото проникване на дамите на трудовия пазар, като те могат да се търсят в недостиг на социални услуги, като целодневна грижа за деца и възрастни хора.

Проникването на дамите на висши мениджърски позиции се осъщестява с добри темпове, като по света вече 33% от мениджърите, както в частните, така и в държавните институции, са жени.

Според WEF, за да се затвори ножицата в заплащането между мъже и жени, ще са нужни 202 години при сегашните темпове. Разбира се, всичко е условно и зависи от много фактори.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!