fbpx

Скритите шампиони: България има 3 непознати компании, които могат да бъдат световни лидери

България има един „скрит шампион“ и потенциал за още двама такива. Иначе казано в страната ни има една компания, която е международен лидер в дадена ниша и има възможност да има още две такива дружества, пише money.bg.

Това показва изследването на Association for Management Development in Dynamic Societies и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) „Скритите шампиони в Централна, Източна и Югоизточна Европа“. То разглежда иновативните и тясно специализирани малки и средни предприятия в региона, които са успели да се превърнат в световни лидери в своята ниша. В доклада са включени такива компании, които са пазарен лидер в поне един или два чуждестранен пазар в световен мащаб и в поне един или два в Европа.

Също така в класацията са включени дружества с приходи, които не надвишават 1 милиард долара, а също така и не са известни в публичното пространство. Те трябва да развиват дейност от поне 5 години. Тези, чиято дейност е по-кратка, се считат за потенциални скрити шампиони.

Създател на термина „скрит шампион“ е консултантът Херман Саймън. Той засяга темата в своя книга, публикувана през 1996 година. В последното издание на класацията за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа за периода 2018-2019 година са включени 145 компании. 105 от тях вече са скрити шампиони, а 40 имат потенциал да се превърнат в такива. България, заедно с Косово, Литва, Молдова и Черна гора е включена за първи път в изследването. Според него страната ни е представена с една компания, специализирана в категорията „Професионални, научни и технически дейности“.

Освен това тя има потенциал за развитието на два скрити шампиона в областта на производството. От всички 22 държави, включени в изследването, с най-много представители са Полша, Беларус, Сърбия и Словения. Първата от тях има 11 дружества в класацията, а останалите три – по 10 фирми. От друга страна страните с най-много потенциални скрити шампиони са Сърбия и Литва – по 7 всяка, следвани от Латвия и Полша с по 6 компании. Секторите с най-осезаемо присъствие в изследването са производство (69 дружества), информатика и комуникация (20 дружества) и професионални и технически дейности (6 дружества).

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!