fbpx

Проверка на Нова ТВ: Увеличение на подвеждащите обяви за коли втора ръка

Бум на фалшиви обяви за коли втора ръка. Оказа се, че търговци примамват кандидат-купувачи с атрактивни оферти, след което „надуват “ цените с пъти. Как работи схемата и как да разпознаем нереалните оферти на пазара – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Пикът на измамните е в момента, тъй като търговците отчитат най-сериозен спад в продажбите. В автокъщите сделките през последната година са намалели с между 10 и 60 %. А регистрациите на коли с пробег в КАТ са с 9 % по-малко от началото на годината.

Така че наистина всеки клиент е важен. Затова и измамните търговци използват всякакви трикове, за да привличат клиенти в автокъщите.

Кандидат-купувачът Борислав Златков също попада на една фалшива обява. Офертата била за автомобил, внос от Германия, произведен през 2008-а година, който струва 2660 лв.

„Рядко попадаш на такава цена и толкова добре изглеждащ автомобил. С почти с всички екстри е – малък, 4×4, градски автомобил, което ме грабна”, разказа Борислав Златков.

Решава да се обади и да се възползва от предложението. Борислав още веднъж пита за цената. По телефона му казват, че колата струва 5000 лв.

„Цената беше 2600 лв., изведнъж стана 5000. Той ми обясни, че цената в сайта е за лизинг, което е абсурдно. Никъде в обявата не обявено, че става въпрос за лизингова схема”, поясни Борислав.

Търговецът се опитва да отклони вниманието от офертата и кани кандидат-купувача нв автокъщата, където да се договорят за цената.

Няколко дни по-късно отново звъним на същия търговец, но от друг номер. И за друга обява. Отново цената в офертата е доста атрактивна. 

Този път търговецът се опитва да измести интереса ни от конкретната обява и ни кани да разгледаме другите коли на място.

Търсим търговеца на адреса, посочен в обявата. Там автокъща обаче няма. А на адреса виждаме коли, паркирали на тротоарите пред жилищни блокове. Тогава го търсим и на оставения в офертата телефон. Обяснява ни, че е заминал за 20 дни в чужбина, за да зарежда още коли.

Схемата с фалшивите обяви е много разпространена в бранша. С тях измамниците целят да привлекат нови клиенти, след като съберат достатъчно информация за тях.

„Сами разбирате, че когато вие пътувате 50-100 км до някъде или повече – ставате потенциален клиент, дори и да няма това, което търсите,  ще се опитат да ви продадат нещо друго, за да не се приберете с празни ръце”, поясни  Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Така търговците бързо разчистват автомобили, които застояват с месеци по паркингите и са трудни за продажби, разкрива търговецът на коли втора ръка Момчил Момчилов.

Фалшивите обяви обаче са трудни за разпознаване, разказва Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти. Защото разликите в цените на един и същи автомобил на пазара са големи.

След разследването на NOVA от Комисията за защита на потребителите започнаха проверка на измамния търговец. Според контролния орган в този случай продавачът видно прилага нелоялна търговска практика. Ако това се докаже, глобата е до 30 хил.

За какви още измами да внимаваме – гледайте във видеото

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!