fbpx

Заев към македонците: ЕС не спази обещанието си, вие ще решите по кой път ще вървим

Предсрочни избори поиска премиерът на Северна Македония Зоран Заев и призова за бързото им провеждане. Това съобщи самият той по време на извънредно обръщение към нацията, предаде БГНЕС.

Решението на Заев дойде часове след като Франция блокира старта на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си в неделя по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

„Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме – го направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен”, подчерта премиерът Заев.

„Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим”, каза още Заев и добави, че „сериозността на днешния ден изисква сериозно решение”.

Той призова да се продължи по европейския път, защото друго би водило към национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. „Готов съм за нов мандат за изграждането на европейска държава”, подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. „Не са ни нужни разправии със съседите”, добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!