fbpx

Европейската комисия иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което настоява да й бъдат възстановени над 11 милиона лева (5.66 милиона евро) за строящия се в момента обход на Габрово. Стойността на целия участък от 23 километра е близо 93 милиона лева.
Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка и началото бе дадено през май 2013 година. Той се финансираше със средства от оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 година. 23-километровата отсечка трябваше да бъде готова до края на 2015 година. Това обаче не се случи. Причината беше обжалването на част от трасето от екоорганизации и от жители на града, пише Медиапул.
Съдебните спорове спряха изграждането на трети и четвърти участък от трасето. България поиска разделяне на обекта на фази, за да бъде доизграден със средства от настоящия програмен период по програма „Транспорт“ 2014-2020 година.
Еврокомисията прие доводите ни, но срещу обещание обектът да бъде завършен до края на 2018 година. Това обаче не се случи поради форсмажорни обстоятелства – открити бяха археологически обекти при 19-ия километър и свличания на земни маси между 16 и 19 километър през септември 2018 година.
Така строителството на обекта отново бе спряно. Това лято били направени археологическите проучвания, а в момента усилено се работи по завършването на 23-те километра път. Той е готов над 90 процента и трябва да бъде пуснат в експлоатация до 26 ноември 2019 година.
Междувременно обаче Еврокомисията изпраща писмо през лятото до България, с което настоява да възстановим над 11 милиона лева за недовършените трети и четвърти участък, които са около десетина километра.
България ще настоява ЕК да преразгледа процедурата си за наложената финансова корекция, като за целта ще предостави допълнителна информация през декември 2019 година.
Според отговора на транспортния министър, стараната ни има „неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта в рамките на 2019 година, финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена“. Предстои да видим дали това ще се случи.

Докато в държавата се вихрят разни организацийки, од най-различно име, които спъват икономиката, ще плащаме. Ами вземете малко от тези организацийки-

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!