fbpx

Европа стопира голяма промяна, която всички българи очакваха

 

Нощта срещу неделя 27 октомври ще е с час по-дълга, тъй като страната ни преминава към зимното часово време, пише „Телеграф„. Смяната на времето е съгласно постановление на Министерския съвет от 1997 година.

С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а последната неделя на март – към лятно. Към този момент никой от Европейския съюз не знае докога практиката за двукратното годишно местене на стрелките ще остане в сила.

През 2018 година от Европейската комисия излязоха с амбициозен план 2019 година да бъде последната, в която местенето да се прилага. От Брюксел дори бяха издали план за действие, спрямо който държавите членки трябваше да изберат дали за последно да изместят стрелките през март или октомври и така да изберат постоянното си време занапред.

След като стана ясно, че редица държави членки не са убедени в правилността на решението въпросът беше отложен. Към момента в сила е решение на Европейския парламент, че последното местене на стрелките ще е по избор през март или октомври 2021 година.

То обаче също подлежи на отлагане, ако има държави членки, които да са против. Местенето на стрелките е аргументирано с енергийната ефективност и постепенно наложено в модерния свят в началото на 20 век. От началото на 21 век обаче тези аргументи са подложени на сериозна критика от учените, според които днешната икономика и енергетика са напълно различни от тези преди 100 години и местенето е не е нужно.

От друга страна, множат се медицинските аргументи срещу местенето на стелките, което според редица специалисти води до увеличаване на стреса и разклащане на естествения биологичен часовник на тялото ни. Това от своя страна води до увеличен риск от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Според проучвания практиката влияе зле и на психично болните, като може да обостри симптомите им.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!