fbpx

Все повече деца страдат от диабет тип 2

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който се сблъскваме ежедневно. Това заяви пред news.bg д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА.

Тя взе участие в кръгла маса на тема „Спортът, децата и бъдещето“.

Според нея причините за затлъстяването при децата са различни. По думите й една от причините е прекаленият прием на хранителни вещества и недостатъчният разход на енергия в ежедневието. Нашите деца прекарват доста време пред екрана, изтъкна д-р Тотомирова.

В същото време ежедневието ни е такова, че не могат да изразходват енергията с достатъчна физическа активност. Освен това и родителите често не дават личен пример за физическа активност в ежедневието.

Според еднокринолога децата трябва да се научват да обичат спорта, не да го практикуват по задължение. Затлъстяването е сериозен проблем, по думите й. Той води след себе си много медицински последици, предупреждава д-р Тотомирова. Медицинските последици обхващат цялото тяло, засягат всеки един орган и система, най-вече страда опорно-двигателната система и метаболизмът, изтъкна тя.

Все повече деца страдат от захарен диабет тип 2, който преди време е бил много рядко срещано явление сред детската възраст. По настоящем все по-често установяваме отклонения в мастния профил, в обмяната на въглехидратите, подчерта Тотомирова.

Установено е, че децата, които се занимават по-рядко със спорт, като цяло по-трудно научват уроците, които трябва да бъдат усвоени, посочи ендокринологът.

Децата с наднормено тегло по-често са обект на подигравки от страна на връстниците си, а и по-често страдат от депресия. Те са по-склонни да избягват училищни часове. Тя акцентира върху важността на социалния аспект на затлъстяването.

По думите й ние следваме световните тенденции в хранителните навици и това, което се случва в световен мащаб, се случва и при нас. Децата имат достъп до много висококалорични храни, подчерта д-р Тотомирова.

Вредните хранителни навици от детска възраст се запазват задълго и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й.

Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици – анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!