fbpx

13-годишен пловдивчанин е рекордьор по катерене

Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути да изкатери 60-метровата сграда на община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали.

Николай е само на 13 години, но с лъвско сърце. Той тренира спортно катерене на високо ниво и го наричат още „българският Спайдърмен“. „Още от малък майка ми искаше да се занимавам с плуване, но катеренето ми допадна повече и реших да се занимавам с този спорт. Чувството на върха е изумително и никога не ме е било страх“, каза 13-годишният Николай пред камерата на „Здравей, България„.

На последното състезание в България той подобрява собствения си рекорд, като изкатерва 60-метровата сграда на общината в Пазарджик само за 3 минути и 11 секунди. Въпреки възрастта си, Николай участва и в турнири в цяла Европа. „Едно от най-добрите ми състезания е това в Австрия – първо място и на трите дисциплини. Много бих искал да участвам в Олимпийските игри, но до тогава трябва да тренирам упорито“, каза още Русев.

На състезанията по катерене има три дисциплини – скорост, трудност и боулдър, в която Русев е най-добър. „Дисциплина боулдър представлява 5-6 метрова стена, на която се катериш без осигуровка, а когато паднеш или се пуснеш, долу има дюшек.

При катеренето, колкото и да изглежда опасен спорт, спортистите винаги използват осигуровка, която е многократно проверена преди старта. На място винаги има спасителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за безопасност. Въпреки това, оказва се, че има хора, гонещи адреналина, които се катерят напълно неосигурени.

„Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, защото това за мен не е катерене, а самоубийство. Най-вероятно, за да катериш без екипировка, трябва да си много сигурен в това, което правиш. Всяка една малка грешка, която направиш, може да е фатална“, каза още 13-годишният Николай Русев.

Родителите му го подкрепят напълно и ходят на всяко едно състезание да го гледат, но майчинският инстинкт остава. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, предимно в София, защото в Пловдив има 2 зали, но те не са достатъчно екстремни за неговото ниво. „Катеренето е специфичен спорт, когато спреш да тренираш поне за 1 седмица, след това ти е много трудно да си възвърнеш същата форма. Случвало се е да имам контузии заради недобра загрявка“, заяви Русев.

Спортното катерене в България тепърва набира популярност. Все повече хора започват да се интересуват и дори да го практикуват. От тази година влиза в олимпийската листа, така че Николай Русев се готви усилено за предстоящите Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!