fbpx

Архитекти обсъждат резултатите от анкетата за Дупката във Варна

Специалисти от Камарата и Съюза на архитектите ще обсъдят резултатите от проведената преди близо месец анкета за бъдещето на т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна, научи Moreto.net.

Дискусията ще се проведе на 17-и октомври от 18:00 часа в Дома на архитекта на ул. „Мусала“ 10.

„Предстои обобщаване и надграждане на общественото допитване. Надяваме се с Ваша помощ да успеем да синтезираме информацията, да конкретизираме функциите и да поставим една добра основа за задание на фокус. Варна показа, че има будно гражданско общество. То посочи общината, гл. архитект на града и архитектурната гилдия като отговорни за бъдещето на Дупката“, гласи изпратената до двете организации покана от „Идея за Варна“, провела анкетирането.

В началото на този месец стана ясно, че по-голямата част от гражданите и експертите желаят огромният изкоп да се превърне в многофункционален център, включващ просторно място за отдих и място за културни събития.

Затова бяха гласували 57,9% от специалистите и 30,1% от гражданите. Според варненци на първо място трябва да бъде изградено обществено пространство включващо площад и парк, това мнение подкрепят и 40,2% от специалистите.

Последното от топ 3 предложения, за което са гласували 30,4% от гражданите е да има амфитеатър. За тази идея са едва 5,6% от експертите, 41,1% от тях са за експониране на археологията.

Всички участници в общественото допитване са обединяват около мнението, че Дупката не трябва да бъде превърната в търговски център, заведение или хотел.

Относно застрояването – 34,3% от специалистите смятат, че то трябва да е до нивото на бул. „Княз Борис I“, а 26,3% считат, че трябва да е съобразено с височината на околните сгради – паметници на културата.

В проучването се включиха 2859 граждани и 134 експерти. Според очакванията на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев се очаква до края на годината да стане ясно конкретното задание, след което ще бъде обявен международен конкурс за неговата визия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

Блиц Новини
Натали или Дара ще стане победител в Денсинг старс

Кадри БТВ Финалът в танцовото шоу Денсинг старс чука на вратата и наддаванията за двойката, която ще спечели този сезон започнаха. След ожесточена битка, на финал сили ще премерят Дара и Джими, Натали Трифонова и Димитър, д-р Неделя Щонова и Атанас, и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и Тодор …

error: Content is protected !!