Ягодата позлати турската производители

Новини

fermer.bg

Снимка: pixabay

Турците са си поставили амбициозна задача за 2019 г.

Износът на турски ягоди през 2018 г. се е увеличил с 95% в сравнение с 2017 г., като общият доход е нараснал от малко над 12 млн. долара до 23 милиона и 975 хиляди долара, milliyet.com.tr. Европа консумира 1,2 млн. тона ягоди годишно. Откъде идват?

Най-големият вносител на турска ягода е Русия. През 2017 г. страната е внесла 2 777 тона ягоди и е платила за тях 3 455 000 долара. Година по-късно износът се е увелили до 13 000 тона, ръст от 363%, а Турция е спечелила 16 млн. долара.

На второ място сред вносителите на турски ягоди е Румъния. Северната ни съседка е внесла 3 147 тона ягоди през 2017 г., като за тях е заплатила 4 127 000 долара. През 2018 г. този показател се е увеличил до 3 557 тона, ръст от 24%, а приходите за турските производители са скочили до 5 136 000 долара.

Третият по големина вносител е Ирак. Турците са внесли в страната продукция за 1 367 000 долара.

Хайретин Учак, шеф на Асоциацията на износителите от Егейско море (EIB), заяви, че износът на пресни плодове и зеленчуци расте бързо и търсенето на нови пазара за реализация продължава.

През 2018 г. успяхме да изнесем ягоди на стойност 24 млн. долара. Стремим се да достигнем отметката от 30 млн. долара през 2019 г. Освен в Европа, искаме да разширим пазарите си в Далечния Изток и можем с лекота да постигнем това, казва Учак.

Турската провинция Айдън е водещ производител на ягоди. Механизацията в отглеждането на плодовете не е възможна на този етап. Засаждането, грижите и прибирането на реколтата се осъществява ръчно. Доколкото този продукт е много чувствителен, предимно се наемат жени.

Билал Тархан, президент на Селскостопанската палата на Султанхисарския район в провинция Айдън, допълва, че през последните три години фермерите отглеждат ягоди и през зимата поради силното търсене.

Нашата ягода се харесва в чужбина заради своя цвят, вкус и срок на годност. Получаваме запитвания от търговци, но и от производители на торти, печива и сладоледи, казва още Тархан.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Скучен ден за Везните, приятни изненади за Водолеите

lamqta.com Овен През този ден звездите препоръчват да получите пълно удоволствие от живота, да се отпуснете и просто да плувате по течението. То ще Ви отнесе в правилното направление. Много е важно това течение да изнесе на същото място и Вашия любим човек, защото ще е обидно да се окажете …

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …