fbpx

Ягодата позлати турската производители

fermer.bg

Снимка: pixabay

Турците са си поставили амбициозна задача за 2019 г.

Износът на турски ягоди през 2018 г. се е увеличил с 95% в сравнение с 2017 г., като общият доход е нараснал от малко над 12 млн. долара до 23 милиона и 975 хиляди долара, milliyet.com.tr. Европа консумира 1,2 млн. тона ягоди годишно. Откъде идват?

Най-големият вносител на турска ягода е Русия. През 2017 г. страната е внесла 2 777 тона ягоди и е платила за тях 3 455 000 долара. Година по-късно износът се е увелили до 13 000 тона, ръст от 363%, а Турция е спечелила 16 млн. долара.

На второ място сред вносителите на турски ягоди е Румъния. Северната ни съседка е внесла 3 147 тона ягоди през 2017 г., като за тях е заплатила 4 127 000 долара. През 2018 г. този показател се е увеличил до 3 557 тона, ръст от 24%, а приходите за турските производители са скочили до 5 136 000 долара.

Третият по големина вносител е Ирак. Турците са внесли в страната продукция за 1 367 000 долара.

Хайретин Учак, шеф на Асоциацията на износителите от Егейско море (EIB), заяви, че износът на пресни плодове и зеленчуци расте бързо и търсенето на нови пазара за реализация продължава.

През 2018 г. успяхме да изнесем ягоди на стойност 24 млн. долара. Стремим се да достигнем отметката от 30 млн. долара през 2019 г. Освен в Европа, искаме да разширим пазарите си в Далечния Изток и можем с лекота да постигнем това, казва Учак.

Турската провинция Айдън е водещ производител на ягоди. Механизацията в отглеждането на плодовете не е възможна на този етап. Засаждането, грижите и прибирането на реколтата се осъществява ръчно. Доколкото този продукт е много чувствителен, предимно се наемат жени.

Билал Тархан, президент на Селскостопанската палата на Султанхисарския район в провинция Айдън, допълва, че през последните три години фермерите отглеждат ягоди и през зимата поради силното търсене.

Нашата ягода се харесва в чужбина заради своя цвят, вкус и срок на годност. Получаваме запитвания от търговци, но и от производители на торти, печива и сладоледи, казва още Тархан.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!