fbpx

Ще се увеличи ли цената на тока за битовите потребители догодина

От 2020 г. цената на електрическата енергия за бита трябва да се формира и според тази, която предлагат играчите на свободния пазар. В момента тарифите, срещу които потребяваме енергия, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране след преговори с трите големи електроразпределителни дружества.
„Нито един битов потребител няма да има интерес да излезе на свободния пазар, защото неговите разходи ще се увеличат. Българският потребител не е мотивиран финансово да го направи“, заяви енергийният експерт проф. Валентин Колев в ефира на Вulgaria ON AIR.

Според бившия директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) цената на електрическата енергия за битовите потребители е подценена. По думите му тя трябва да бъде равна или приблизителна на цената на електрическата енергия на свободния пазар.

„Трябва да се направят организационни мероприятия за освобождаване на цената на електрическата енергия за битови потребители. До миналата година средната цена на Българската независима енергийна борса беше 80 лв. Ако и тази година бъде 80 лева, значи имаме средно 7-8 лева по-ниска цена на борсата“, пресметна проф. Колев.

Енергийният експерт и бивш член на КЕВР – Еленко Божков, също коментира темата. Той посочи, че цената на електроенергията за бита се определя в голяма степен от това предстоят ли избори в страната през съответната година.

Божков смята, че цената на енергията за бита е застрашена от повишаване заради опасността България да бъде лишена от 24% от свободните си квоти за търгуване.

„Ако бъдат намалени, не ни очаква нищо хубаво в цената. В крайната цена участва едно нещо, което се нарича задължение към обществото“, напомни енергийният експерт.

Да очакваме ли по-ниски сметки за ток след реформата, която се очаква в средата на следващата година?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!