Ще се стигне ли до баланс между физическата и онлайн търговията?

Новини

Investor.bg

Книгите и техниката ще се купуват през интернет за разлика от дрехите, прогнозира съоснователят на MyMall Васил Георгиев

Иновациите в онлайн търговията идват от алгоритми и автоматизации, предвиждащи интересите на потребителите, коментира съоснователят на MyMall Васил Георгиев в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Идеята за MyMall дойде в периода 2009-2010 г., когато електронната търговия прохождаше. Идеята беше да създадем онлайн платформа, в която да можем да съберем на едно място търговци и клиенти. Началото беше динамично. Написването на платформа отне време. Нямахме и нужния капитал да създадем екип от програмисти. През 2010 година вече имахме първите търговци. В бизнес модела си искахме да възпроизведем структурата на реален физически мол в онлайн пространството, така че търговците в нашата платформа трябваше да ни изплащат фиксиран месечен наем или процент от оборота, генериран през нас“, обясни експертът и добави, че целта е била да се постигне синхронизация между складовите наличности, уебсайтовете на търговците и снимките на продуктите.

Васил Георгиев разказа за трудностите и етапите, през които минава реализацията на проекта да търгуваш онлайн.

По думите му в началото са инвестирани пари в реклама за привличане на клиенти, но често търговецът не е можел да изпълни поръчката, защото визуализираният на сайта продукт не е бил наличен в склада. С доставчиците проблемът е бил цената.

“Портфолиото и разнообразието на български доставчици не бе голямо заради малкия пазар у нас. Насочихме се към търговци от Западна Европа и Азия и така бизнесът ни се разрасна. Конверсията се удвои, увеличиха се оборотите“, посочи той и разкри по какъв начин MyMall е получил през 2015 година първото финансиране от български инвестиционен фонд.

Мрежата на Endeavor ни даде знание как да структурираме компанията и как да я направим достатъчно стабилна, за да се възпроизведе като бизнес модел и на чужди пазари. Куриерската услуга, която е основна част от нашия бизнес, използвахме и за Гърция и Румъния. Предстои да навлезем в още няколко пазара на Балканите, но по-западни. В Гърция клиентите купуват по-скъпи стоки от най-известните спортни брандове. В България се предпочитат по-евтини варианти, смята Васил Георгиев.

Той прогнозира, че ще се стигне до баланс между физическата и онлайн търговията.

„Стоки като книгите и техниката е по-вероятно да се закупуват онлайн за разлика от дрехите“, коментира съоснователят на MyMall и дава за пример върнатите поръчки, чийто процент е от 15 до 18 на сто от приетите за изпълнение.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голяма турска верига за производство и търговия с дрехи идва в България

източник: money.bg Bтopaтa нaй-гoлямa тypcĸa вepиги в пpoизвoдcтвoтo и тъpгoвиятa c дpexи и aĸcecoapи щe oтвopи пъpвия cи мaгaзин в Бългapия. Koмпaниятa DеFасtо cтъпвa нa пaзapa y нac c мaгaзин c плoщ нaд 1400 ĸвaдpaтни мeтpa в cтoличния „Cepдиĸa цeнтъp“. Heйният мaгaзин щe зaмeни тoзи нa aмepиĸaнcĸaтa Fоrеvеr 21, ĸoятo …

Новини
Хороскоп за събота: Девите се справят с дразнещи дреболии, Рибите да се готвят за нещо ново

източник: lamqta Овен Днес рискувате да се заседите със своя любим човек до късно, в разговори за това-онова. Дали споменатото ще бъде приятно и за двамата, на звездите е трудно да кажат, но за да го прекъснете заради няколко часа сън, ще е трудна задача. Явно силата на волята ще …

Новини
Вирусолози от Ухан: COVID-19 не е тръгнал от животинския пазар

Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не се е появил на пазара за живи диви животни в Ухан, твърдят специалисти от Института по вирусология в Ухан. Вместо това пазарът може би е бил мястото на суперразпространение на заразата, при което един човек е заразил много други, споделя американски …