Ще се стигне ли до баланс между физическата и онлайн търговията?

Новини

Investor.bg

Книгите и техниката ще се купуват през интернет за разлика от дрехите, прогнозира съоснователят на MyMall Васил Георгиев

Иновациите в онлайн търговията идват от алгоритми и автоматизации, предвиждащи интересите на потребителите, коментира съоснователят на MyMall Васил Георгиев в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Идеята за MyMall дойде в периода 2009-2010 г., когато електронната търговия прохождаше. Идеята беше да създадем онлайн платформа, в която да можем да съберем на едно място търговци и клиенти. Началото беше динамично. Написването на платформа отне време. Нямахме и нужния капитал да създадем екип от програмисти. През 2010 година вече имахме първите търговци. В бизнес модела си искахме да възпроизведем структурата на реален физически мол в онлайн пространството, така че търговците в нашата платформа трябваше да ни изплащат фиксиран месечен наем или процент от оборота, генериран през нас“, обясни експертът и добави, че целта е била да се постигне синхронизация между складовите наличности, уебсайтовете на търговците и снимките на продуктите.

Васил Георгиев разказа за трудностите и етапите, през които минава реализацията на проекта да търгуваш онлайн.

По думите му в началото са инвестирани пари в реклама за привличане на клиенти, но често търговецът не е можел да изпълни поръчката, защото визуализираният на сайта продукт не е бил наличен в склада. С доставчиците проблемът е бил цената.

“Портфолиото и разнообразието на български доставчици не бе голямо заради малкия пазар у нас. Насочихме се към търговци от Западна Европа и Азия и така бизнесът ни се разрасна. Конверсията се удвои, увеличиха се оборотите“, посочи той и разкри по какъв начин MyMall е получил през 2015 година първото финансиране от български инвестиционен фонд.

Мрежата на Endeavor ни даде знание как да структурираме компанията и как да я направим достатъчно стабилна, за да се възпроизведе като бизнес модел и на чужди пазари. Куриерската услуга, която е основна част от нашия бизнес, използвахме и за Гърция и Румъния. Предстои да навлезем в още няколко пазара на Балканите, но по-западни. В Гърция клиентите купуват по-скъпи стоки от най-известните спортни брандове. В България се предпочитат по-евтини варианти, смята Васил Георгиев.

Той прогнозира, че ще се стигне до баланс между физическата и онлайн търговията.

„Стоки като книгите и техниката е по-вероятно да се закупуват онлайн за разлика от дрехите“, коментира съоснователят на MyMall и дава за пример върнатите поръчки, чийто процент е от 15 до 18 на сто от приетите за изпълнение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алекс Раева очаква първото си дете

Певицата съобщи новината в Инстаграм   Алекс Раева очаква първото си дете. Звездата съобщи новината в профила си в Инстаграм. „Ще бъде детска планета“, гласи постът на певицата в социалната мрежа. Алекс, която се изявява и като актриса, ревностно пази личния си живот в тайна, пише „Вести“. Тя рядко издава подробности …

Новини
EXIT POLL: ГЕРБ печели евровота, БСП заема втората позиция

ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”, предаде Нова тв. Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.5% от отишлите до урните. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС …

Новини
Французин и англичанин у нас: България става все по-добра за живот!

Автор: TrafficNews.bg Клемон Боло-Суков и Джеймс Хюз се влюбили в страната ни Живот в България или зад граница не е дилема за двама чужденци, избрали да живеят и работят у нас. „Дойдох преди шест години и половина. Разбрах за България покрай българските народни танци. Аз съм от Дижон и там …

Inline
Inline