Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?

Новини

БНТ

Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне веднъж тази година. Това показва проучване на изследователската компания Естат, проведено в началото на септември. Междувременно Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба прогнозират поскъпване на дрехите втора употреба заради нов законопроект на екоминистерството.

Основната причина, поради която хората предпочитат дрехи втора употреба е, че се прибират от магазина хем с пълна кошница, хем с пълен джоб. Като Дафинка, която дава пример с любимата си рокля, чиято цена е 1 лев.

Дафинка: От магазина не бих могла, редовен, да си я купя за тази цена, а пък аз мога да си позволя да бъда елегантна за 1 левче. Ако се увеличи цената няма да купувам. Аз купувам, защото ми е изгодно финансово.

Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За 20 лева един българин спокойно може да се облече за зимния сезон от магазин втора употреба. Може да си купите панталон риза, че и яке.

Проучвания показват, че все повече българи предпочитат да пазаруват дрехи втора ръка.

Само преди 4 години делът им е бил почти 39%.

Изследване за последната година обаче показва, че сега са с 11 на сто повече – почти 50%. Статистиката сочи още, че 23% от анкетираните редовно купуват дрехи втора употреба.

Близо 42% от българите обаче предпочитат магазини за маркови дрехи, а 14% си поръчват облекло онлайн.

Има ли търсене, има и предлагане. В България на денонощие се внасят около 30 тона текстил втора употреба.

Повече от половината от вноса на дрехи втора употреба у нас се сортира и се реекспортира в трети страни. От тези дрехи, които остават в България, едва около 3 % се унищожават и то по специален начин.

Сега тези 3% се депонират от самите фирми. Притесненията на бранша обаче идват от добавка в законопроект за управлението на отпадъцит. Тя ги задължава да оставят депонирането на така наречените „организации по оползотворяване“ и да им плащат такси за това.

Илиана Павлова – директор на Център „Чиста индустрия” при БСК: На което ние се противопоставихме след като обсъждане в обществото не е имало по тази тема.

Аргументът за добавката е, че така ще се спре нерегламентираното горене на дрехи, което замърсява въздуха. Според бранша обаче това ще доведе до скок на цените с около 25%. Министерство на околната среда и водите твърди, че за сега няма изготвено предложение за въвеждане на въпросната продуктова такса.

Сведалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба обаче цитира писмо от зам.-министър Николай Кънчев, в което се казва друго. То е отговор на тяхно запитване.

Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За пуснатите на пазара количества ще се дължи продуктова такса съгласно наредбата в случай, че не се изпълняват задълженията за индивидуално или колективно събиране чрез организация за оползотворяване. Което значи точно това – слага се продуктова такса и ние трябва да членуваме в организация по оползотворяване.

На този етап законопроектът е внесен в парламента, но все още не е гласуван от народните представители, което означава, че все още подлежи на промени.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кабинетът предлага ордени за Васил Михайлов и Ириней Константинов

Снимки: btvnovinite.bg Отличието е за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи пресслужбата …

Новини
Пухкави картофени кюфтета

Необходими продукти: 1 кг картофи 200 г сирене 2 стръка зелен лук 4-5 стръка магданоз 2-3 с.л. цедено кисело мляко чубрица, сол, бял пипер 2-3 бр. яйца галета олио за пържене Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и обелват. Още топли се настъргват на ренде. Сиренето също. Всичко се смесва. …

Новини
ЕК: Купувачът да знае как поскъпва храната от производителя до магазина

Снимка: Inews След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, Еврокомисията представя третия елемент за постигане на по-лоялни практики при веригата за доставки на храни чрез въвеждането на по-голяма прозрачност при обявяването на цените по протежение на цялата верига. Така ЕК внесе днес предложение, с което се …

Inline
Inline