Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?

Новини

БНТ

Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне веднъж тази година. Това показва проучване на изследователската компания Естат, проведено в началото на септември. Междувременно Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба прогнозират поскъпване на дрехите втора употреба заради нов законопроект на екоминистерството.

Основната причина, поради която хората предпочитат дрехи втора употреба е, че се прибират от магазина хем с пълна кошница, хем с пълен джоб. Като Дафинка, която дава пример с любимата си рокля, чиято цена е 1 лев.

Дафинка: От магазина не бих могла, редовен, да си я купя за тази цена, а пък аз мога да си позволя да бъда елегантна за 1 левче. Ако се увеличи цената няма да купувам. Аз купувам, защото ми е изгодно финансово.

Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За 20 лева един българин спокойно може да се облече за зимния сезон от магазин втора употреба. Може да си купите панталон риза, че и яке.

Проучвания показват, че все повече българи предпочитат да пазаруват дрехи втора ръка.

Само преди 4 години делът им е бил почти 39%.

Изследване за последната година обаче показва, че сега са с 11 на сто повече – почти 50%. Статистиката сочи още, че 23% от анкетираните редовно купуват дрехи втора употреба.

Близо 42% от българите обаче предпочитат магазини за маркови дрехи, а 14% си поръчват облекло онлайн.

Има ли търсене, има и предлагане. В България на денонощие се внасят около 30 тона текстил втора употреба.

Повече от половината от вноса на дрехи втора употреба у нас се сортира и се реекспортира в трети страни. От тези дрехи, които остават в България, едва около 3 % се унищожават и то по специален начин.

Сега тези 3% се депонират от самите фирми. Притесненията на бранша обаче идват от добавка в законопроект за управлението на отпадъцит. Тя ги задължава да оставят депонирането на така наречените „организации по оползотворяване“ и да им плащат такси за това.

Илиана Павлова – директор на Център „Чиста индустрия” при БСК: На което ние се противопоставихме след като обсъждане в обществото не е имало по тази тема.

Аргументът за добавката е, че така ще се спре нерегламентираното горене на дрехи, което замърсява въздуха. Според бранша обаче това ще доведе до скок на цените с около 25%. Министерство на околната среда и водите твърди, че за сега няма изготвено предложение за въвеждане на въпросната продуктова такса.

Сведалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба обаче цитира писмо от зам.-министър Николай Кънчев, в което се казва друго. То е отговор на тяхно запитване.

Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За пуснатите на пазара количества ще се дължи продуктова такса съгласно наредбата в случай, че не се изпълняват задълженията за индивидуално или колективно събиране чрез организация за оползотворяване. Което значи точно това – слага се продуктова такса и ние трябва да членуваме в организация по оползотворяване.

На този етап законопроектът е внесен в парламента, но все още не е гласуван от народните представители, което означава, че все още подлежи на промени.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

„Епидемията у нас затихва. Това се вижда ясно от репродуктивното число на коронавируса, така и от данните на щаба“. Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в „Още от деня“ по БНТ. “В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме – …

Новини
Хороскоп за 2 юни: Активен ден за Лъв, Стрелците да се запасят с търпение

lamqta.com Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни …

Новини
Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник. В заведенията личните предпазни средства – маски, …