Ще има ли „зелено“ недоволство? Правителството променя плана на Витоша заради лифтовете

Новини
3

източник: Дневник, автор: Веселин Николов, снимка: Надежда Чипева

Действащият план на природен парк „Витоша“ ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес. Той заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков посетиха и се возиха на Драгалевския лифт по покана на собственика – „Витоша ски“. За момента не се предвижда на промените да се прави екооценка, като според Герджиков тя би трябвало да се направи, когато се появяват конкретни инвестиционни намерения.

Няма да е тази зима
Планът на природния парк, който ще бъде променен, е със срок на действие до 2014 г., но продължава да важи четири години по-късно. Причината е, че изработеният нов план за управление от 2013 г. очакваше становище от министъра по околната среда дали трябва му бъде направена екооценка. Пред миналата зима се разбра, че ръководителката на дирекцията за природния парк Снежана Петрова оттеглила това искане. Днес Валери Симеонов и Нено Димов съобщиха, че планът е бил оттеглен от министерството от Петрова, но не посочиха кога.
Същевременно измененията в действащия план са готови още от миналата зима. Тогава в изработването им участваха представители на Столичната община, на министерствата на спорта (МСС) и екоминистерството (МОСВ) и регионалното развитие (МРРБ). Сега те ще бъдат внесени в МОСВ, където ще бъдат разгледани от експертите, увери Димов. Той беше скептичен към възможността процедурата да завърши „тази зима“.
„Витоша ски“ има проект за подмяна на всички лифтове за между 50 и 70 млн. евро, като са готови да започнат работа още утре, каза представител на дружеството. Той увери, че не предвиждат изграждането на нови съоръжения, а единствата промяна ще е да заменят влековете с още лифтове.

Каквото за Пирин, такова и за Витоша
Симеонов и Димов посочиха, че за промяната на действащия план ще подходят както с плана за природен парк „Пирин“, където концесионер на ски зоната е свързаното с „Витоша ски“ акционерно дружество „Юлен“, което пък според премиера Бойко Борисов е на съсобственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.
Промяната в плана на Пирин беше внесена от Димов и приета от Министерския съвет на заседанието им между Коледа и Нова година. Впоследствие Върховният административен съд отмени решение на кабинета заради липсата на екооценка на плана. Правителството обжалва съдебното решение пред петчленен състав на ВАС.
Попитан, министърът на околната среда каза, че ще изчака съдебното решение и тогава ще си помисли дали да възложи екооценка на промяната на плана на Витоша.

loading...

Ами ако нормалните хора и туристите, които посещават Витоша се надигнем срещу „зелената“ мафия на Прокопиев у нас, какво става?!? Българите търпим, търпим, па като ни писне!

И тази зима Витоша ще остане в същото окаяно състояние, но дано промените в закона бъдат приети и за следващия сезон да имаме нови и модерни ски съоръжения.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 1 юни: Стрелците да пестят, Водолеите в центъра на събитията

lamqta.com Овен Вие сте огнено кълбо и всеки, който Ви познава повече от 10 минути, ще се съгласи с това. По тази причина, когато получите бележка, позвъняване или многозначителен поглед, и бидейки това, което сте, направете , което можете най-добре – отреагирайте импулсивно. За много от нас се подразбира, че …

Новини
Мария Габриел: Национална програма ще реши как да инвестираме 12 млрд. евро от Европа

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро. „Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми“, …

Новини
Слави Трифонов „възхитен“, че в СУ ще се учи “Лайфстайл журналистика”

Днес до мен достигна новината, че в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година ще може да се изучава най-новата магистърска специалност “Лайфстайл журналистика”. Аз чак сега разбирам защо лайфстайл предаването на Ани Цолова не тръгна. Защото не е имала нужната квалификация. Абе, Ани, завърши първо “Лайфстайл журналистика” в …