fbpx

Шофьорските книжки от ЕС няма да важат, цените на роуминга скачат, ако няма сделка за Брекзит

utroruse.com
До излизането на Великобритания от ЕС остават едва 58 дена. С отказа на британския парламент да одобри споразумението, постигнато между Тереза Мей и Брюксел, сценарият за Брекзит без сделка изглежда все по-вероятен. Тогава законите на ЕС повече няма да се прилагат в Англия, считано от 30 март 2019 г., предупреждава Еврокомисията.
Както Лондон, така и Брюксел настояват, че каквито и мерки да бъдат въведени, те ще бъдат реципрочни. Какво трябва да знаят пътуващите от и за Великобритания?
1. Гранични проверки
Британците повече няма да ползват облекченията, предоставяни за граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария на външните граници на ЕС.
Пътуващите за ЕС ще бъдат подлагани на допълнителни проверки, например относно продължителността и целта на престоя.
Британските граждани ще трябва да разполагат с документи за пътуване с валидност не повече от 10 години, които са валидни поне 3 месеца след планираното връщане във Великобритания.

2. Митници, ДДС и акцизи
След Брекзит ще има ограничения за количествата продукти (по-специално тютюневи изделия и алкохолни напитки), които могат да бъдат внесени в ЕС без заплащане на мита, ДДС и акцизи. Вносът на определени стоки ще е ограничен или забранен – продукти от животински произход, парични средства в брой в размер над 10 000 евро, определени културни ценности, растения, растителни продукти или животни. Багажът на пътуващите британци и европейци може да бъде подлаган на митнически контрол. При напускане на ЕС пътуващите от Великобритания ще имат право на възстановяване на ДДС.

3. Пътуване с домашни любимци
Британците трябва да помислят дали да не оставят кучето вкъщи, ако тръгват на почивка в ЕС.
Европейският паспорт за животни повече няма да е валиден за живеещите в Обединеното кралство. Тези, които все пак не могат да изоставят любимеца си, трябва да проверят дали ще бъде необходим паспорт за животното, издаден от Великобритания като трета държава, или ветеринарен здравен сертификат.

4. Управление на превозни средства
Системата за взаимно признаване на свидетелствата за управление на МПС между държавите членки повече няма да се прилага. За
шофиране в Англия вероятно ще се изисква допълнително “международно свидетелство за управление”. Британците, които искат да дойдат с
колите си в ЕС, трябва да проверят дали след Брекзит застраховката им важи за ЕС, или им трябва и “зелена карта”.

5. Здравни услуги
Достъпът до здравни грижи в ЕС и в Англия повече няма да е възможен на базата на европейска здравноосигурителна карта. Пътуващите трябва да проверят условията за възстановяване на разходите за спешна медицинска помощ в трети държави или да сключат частна застраховка за пътуване.

6. Права на пътниците
Правата, с които се ползват пътниците в ЕС – на получаване на информация, възстановяване на стойността на билетите, премаршрутиране или обезщетение в случай на закъснение и отменяне, може повече да не се прилагат спрямо британските полети и превозвачи, както и спрямо пътуванията с морски, автобусен и жп транспорт, в зависимост от точката на отпътуване и пристигане и държавата, в която е лицензиран превозвачът.
Гражданите на ЕС повече няма да имат право да се обръщат към посолствата и консулствата на Обединеното кралство за получаване на консулска закрила в трета държава (и обратно).

7. Роуминг
Доставчиците на мобилни услуги повече няма да са обвързани с правилата за роуминг на ЕС, затова може да наложат допълнителни такси на
клиентите за обаждания, съобщения и данни

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!