Шоуто на Слави: Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало

Новини
1

Actualno.com

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути.

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове.

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути. Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и официални данни от Министерството на финансите.

 

 

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

 

 

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии – чл. 27, ал. 2, по предложение на сегашния правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента.

 

 

Картината през 2018 година

 

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП – малко над 1,5 млн. лева, „Обединени патриоти“ – малко над 700 хил. лева, ДПС – малко над 650 хил. лева, „Воля“ – малко над 300 хил. лева, а партия „Възраждане“, която обяви, че дарява част от субсидията си за ин витро опити – малко над 80 хил. лева.

 

 

––––

 

 

––-

 

 

 

Снимки: Скрийншотове/“Шоуто на Слави“

actualno.com

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слаб интерес към държавната схема 60:40 от страна на фирмите

Не повече от 8% от работодателите у нас биха се възползвали от схемата 60:40, която държавата създаде, за да не се съкращават работници. Това показват първите резултати от експресно проучване на Българската стопанска камара. Въпросника вече са попълнили 759 фирми у нас, пише Стандарт. 44% от желаещите мярката са с …

Новини
Проф. Кантарджиев – критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените. Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив. Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и …

Новини
300 000 лв. достигнаха даренията за болниците от магистрати

300 000 лв. достигнаха даренията от прокурори, следователи и съдебни служители за болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус. Само за последните три дни са събрани нови 80 000 лв, съобщава Нова ТВ. Над 30 000 лв. дариха на общинските болници в Бургас, Сливен и Ямбол магистратите и служителите …