Шоуто на Слави: Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало

Новини
1

Actualno.com

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути.

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове.

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути. Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и официални данни от Министерството на финансите.

 

 

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

 

 

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии – чл. 27, ал. 2, по предложение на сегашния правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента.

 

 

Картината през 2018 година

 

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП – малко над 1,5 млн. лева, „Обединени патриоти“ – малко над 700 хил. лева, ДПС – малко над 650 хил. лева, „Воля“ – малко над 300 хил. лева, а партия „Възраждане“, която обяви, че дарява част от субсидията си за ин витро опити – малко над 80 хил. лева.

 

 

––––

 

 

––-

 

 

 

Снимки: Скрийншотове/“Шоуто на Слави“

actualno.com

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как лесно да проверим качеството на храната

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето. Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви …

Новини
Декар земя в Балчишко скочи до 2 635 лева средна цена

Средната цена на декар земеделска земя в община Балчик е 2 635 лева, съобщават от статистическото бюро в Добрич. Данните са за 2018 г. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 697 лв., при средна цена за страната 941 лева на декар. Спрямо …

Новини
Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС. В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек …

Inline
Inline