Шоуто на Слави: Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало

Новини
1

Actualno.com

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути.

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове.

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа „Шоуто на Слави“ в специално предаване буквално преди минути. Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и официални данни от Министерството на финансите.

 

 

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция „Не подкрепям никого“.

 

 

Отделно, от „Шоуто на Слави“ посочват, че ЦИК са добавили и „71 гласа“ към всички тези гласове. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии – чл. 27, ал. 2, по предложение на сегашния правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента.

 

 

Картината през 2018 година

 

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП – малко над 1,5 млн. лева, „Обединени патриоти“ – малко над 700 хил. лева, ДПС – малко над 650 хил. лева, „Воля“ – малко над 300 хил. лева, а партия „Възраждане“, която обяви, че дарява част от субсидията си за ин витро опити – малко над 80 хил. лева.

 

 

––––

 

 

––-

 

 

 

Снимки: Скрийншотове/“Шоуто на Слави“

actualno.com

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …