fbpx

Школа за шофьори: Локва на пътя – как да не си потрошим автомобила?

Локвите на пътищата са следствие от грешките на пътните строители, но на автомобилистите от това не им е по-леко. Дори и чистата вода, попадайки в голямо количество върху вашето предно стъкло, е способна да лиши шофьора от видимост, пише auto.blitz.bg. А какво да говорим за вода от мръсна локва на пътя!

В условията на интензивно движение загубата на видимост може да доведе до сериозна катастрофа. Най-вероятно си имате свой план за действие в подобни ситуации. Но правилният е само един.

Валял е силен дъжд, на пътя са се образували локви. Вашата скорост е 60 километра в час, движите се в лявата лента, а в дясната един след друг се движат камиони. Ширината на пътя позволява движение в две колони във всяка посока. Но ето, че се приближавате към голяма кална локва, която е разположена изцяло в насрещното движение. При това към локвата в насрещното се движи у друг автомобил. Вие разбирате, че ще се озовете до локвата едновременно с него. Душът за вашата кола е гарантиран.

Добре ще да е прозорците ви да са затворени. Как ще действате в създалата се ситуация?

Предлагаме ви четири варианта, които може да сметнете за оптимални, изхождайки от вашия личен опит като шофьор.

Как ще постъпите, забелязвайки в насрещното огромна локва към която се приближава автомобил?

Действайки по първия сценарий, вие най-вероятно ще успеете да избегнете душа от мътна вода. Но шофьорите зад вас ще разберат ли вашите намерения? На мократа след дъжда пътна настилка, когато спирачният път неизбежно нараства, вие рискувате да ви блъснат отзад.

Решавайки, че мръсния душ е неизбежен и избирайки третото решение, вие се съгласявате да си поиграете в „руска рулетка“ и да пропътувате на сляпо около 60-70 метра, докато чистачките не изчистят стъклото ви.

Четвъртият вариант би бил напълно приемлив, в случай, че не принуждавахте шофьора на камиона рязко да не набие спирачки. Пътният поток обаче е плътен, вие в нарушение на правилата за престрояване се излагате на риск от удар. Без екстремно спиране тук няма да се размине, а дали сблъсъкът ще бъде избегнат, ще зависи само от състоянието на гумите на камиона и майсторлъка на неговия водач. Не забравяйте правилото: При престрояване шофьорът трябва да отстъпи пътя на транспортните средства, движещи се по пътя без промяна в направлението на движението.

При създалите се условия е необходимо максимално да се обезопасите от евентуално шофиране на сляпо и своевременно да включите чистачките. Премествайки крака си на педала на спирачката, вие ще се готови за предприемането на необходимите мерки, дори и ако се наложи да спрете. Затова, най-безопасният вариант е вторият.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иво Аръков обра вота на зрителите

Кадри Нова ТВ Както каза и журито на „Като две капки вода“ имитацията на Иво Аръков бе едно към едно и малко незаслужено остана на второто място. Иво Аръков се превъплъти в украинската звезда, спечелила второ място на конкурса Евровизия през 2007 г. – Верка Сердучка. Този рът Иво даде …

Блиц Новини
Жокери провалиха играчи в „Стани богат“

Кадри: бТВ Двама участници в „Стани богат“ тази вечер нямаха късмет с жокерите си и след като те не успяха да им помогнат, си тръгнаха със скромните суми от по 500 лева. Първи в Стола на богатството седна бившият национал по водна топка Петър Ценов от Варна, който игра уверено …

Блиц Новини
Георги Христов: Българските телевизии не обичат да купуват изкуство

Кадри БНТ Дълбоко откровен в интервютата си е Георги Христов, затова и няма много такива по нашите телевизии. Рядко журналист ще се опита да направи такова и последното е пред Георги Любенов по БНТ. Нищо в моята кариера не е дошло даром, нищо не съм получил наготово, за всичко съм …

error: Content is protected !!