Школа за шофьори: Локва на пътя – как да не си потрошим автомобила?

Новини

Локвите на пътищата са следствие от грешките на пътните строители, но на автомобилистите от това не им е по-леко. Дори и чистата вода, попадайки в голямо количество върху вашето предно стъкло, е способна да лиши шофьора от видимост, пише auto.blitz.bg. А какво да говорим за вода от мръсна локва на пътя!

В условията на интензивно движение загубата на видимост може да доведе до сериозна катастрофа. Най-вероятно си имате свой план за действие в подобни ситуации. Но правилният е само един.

Валял е силен дъжд, на пътя са се образували локви. Вашата скорост е 60 километра в час, движите се в лявата лента, а в дясната един след друг се движат камиони. Ширината на пътя позволява движение в две колони във всяка посока. Но ето, че се приближавате към голяма кална локва, която е разположена изцяло в насрещното движение. При това към локвата в насрещното се движи у друг автомобил. Вие разбирате, че ще се озовете до локвата едновременно с него. Душът за вашата кола е гарантиран.

Добре ще да е прозорците ви да са затворени. Как ще действате в създалата се ситуация?

Предлагаме ви четири варианта, които може да сметнете за оптимални, изхождайки от вашия личен опит като шофьор.

Как ще постъпите, забелязвайки в насрещното огромна локва към която се приближава автомобил?

Действайки по първия сценарий, вие най-вероятно ще успеете да избегнете душа от мътна вода. Но шофьорите зад вас ще разберат ли вашите намерения? На мократа след дъжда пътна настилка, когато спирачният път неизбежно нараства, вие рискувате да ви блъснат отзад.

Решавайки, че мръсния душ е неизбежен и избирайки третото решение, вие се съгласявате да си поиграете в „руска рулетка“ и да пропътувате на сляпо около 60-70 метра, докато чистачките не изчистят стъклото ви.

Четвъртият вариант би бил напълно приемлив, в случай, че не принуждавахте шофьора на камиона рязко да не набие спирачки. Пътният поток обаче е плътен, вие в нарушение на правилата за престрояване се излагате на риск от удар. Без екстремно спиране тук няма да се размине, а дали сблъсъкът ще бъде избегнат, ще зависи само от състоянието на гумите на камиона и майсторлъка на неговия водач. Не забравяйте правилото: При престрояване шофьорът трябва да отстъпи пътя на транспортните средства, движещи се по пътя без промяна в направлението на движението.

При създалите се условия е необходимо максимално да се обезопасите от евентуално шофиране на сляпо и своевременно да включите чистачките. Премествайки крака си на педала на спирачката, вие ще се готови за предприемането на необходимите мерки, дори и ако се наложи да спрете. Затова, най-безопасният вариант е вторият.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Табела в столично заведение: Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш…

Всяка маса в заведението означава пари, а клиентите са ходещи банкноти. Затова и никой трезвомислещ собственик няма да позволи на когото и да било да поседне просто така. Така някои заведения въвеждат такса „стол“. Подобна оферта или по-скоро любезна форма на предупреждение се появи в социалните мрежи. Във Facebook групата …

Новини
Президентството със забележка към медиите: Радев не „атакува“ проекти, а закони, които са против Конституцията

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, пише „Блиц“. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на …

Новини
Голям гаф в „Черешката на тортата“ с един от участниците

източник: show.blitz.bg През изминалата седмица в шоуто участие взеха близначките Емануела и Доротея Толеви, диетологът Енджи Касабие, репортерът Георги Георгиев и интериорният дизайнер Алекс Ковачев. А водещият шеф Иван Манчев и сценаристите на шоуто се подиграха с последния и му отнеха незаслужено една точка. Интериорният дизайнер Алекс Ковачев покани своите звездни …

Inline
Inline