Школа за шофьори: Локва на пътя – как да не си потрошим автомобила?

Новини

Локвите на пътищата са следствие от грешките на пътните строители, но на автомобилистите от това не им е по-леко. Дори и чистата вода, попадайки в голямо количество върху вашето предно стъкло, е способна да лиши шофьора от видимост, пише auto.blitz.bg. А какво да говорим за вода от мръсна локва на пътя!

В условията на интензивно движение загубата на видимост може да доведе до сериозна катастрофа. Най-вероятно си имате свой план за действие в подобни ситуации. Но правилният е само един.

Валял е силен дъжд, на пътя са се образували локви. Вашата скорост е 60 километра в час, движите се в лявата лента, а в дясната един след друг се движат камиони. Ширината на пътя позволява движение в две колони във всяка посока. Но ето, че се приближавате към голяма кална локва, която е разположена изцяло в насрещното движение. При това към локвата в насрещното се движи у друг автомобил. Вие разбирате, че ще се озовете до локвата едновременно с него. Душът за вашата кола е гарантиран.

Добре ще да е прозорците ви да са затворени. Как ще действате в създалата се ситуация?

Предлагаме ви четири варианта, които може да сметнете за оптимални, изхождайки от вашия личен опит като шофьор.

Как ще постъпите, забелязвайки в насрещното огромна локва към която се приближава автомобил?

Действайки по първия сценарий, вие най-вероятно ще успеете да избегнете душа от мътна вода. Но шофьорите зад вас ще разберат ли вашите намерения? На мократа след дъжда пътна настилка, когато спирачният път неизбежно нараства, вие рискувате да ви блъснат отзад.

Решавайки, че мръсния душ е неизбежен и избирайки третото решение, вие се съгласявате да си поиграете в „руска рулетка“ и да пропътувате на сляпо около 60-70 метра, докато чистачките не изчистят стъклото ви.

Четвъртият вариант би бил напълно приемлив, в случай, че не принуждавахте шофьора на камиона рязко да не набие спирачки. Пътният поток обаче е плътен, вие в нарушение на правилата за престрояване се излагате на риск от удар. Без екстремно спиране тук няма да се размине, а дали сблъсъкът ще бъде избегнат, ще зависи само от състоянието на гумите на камиона и майсторлъка на неговия водач. Не забравяйте правилото: При престрояване шофьорът трябва да отстъпи пътя на транспортните средства, движещи се по пътя без промяна в направлението на движението.

При създалите се условия е необходимо максимално да се обезопасите от евентуално шофиране на сляпо и своевременно да включите чистачките. Премествайки крака си на педала на спирачката, вие ще се готови за предприемането на необходимите мерки, дори и ако се наложи да спрете. Затова, най-безопасният вариант е вторият.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …

Новини
Пътник в градския транспорт говори по „стационарен“ телефон

Напоследък доста интересни неща могат да се случат в столичния градски транспорт, пише Блиц. „Трамвай 8. Искрено ме зарадва колко развълнувано (и гръмогласно) си проведе разговора“, написа ‎Дарина Кралева‎, която сподели снимката на възрастния мъж със „стационарен“ телефон. Веднага под фотоса, който бе публикуван във фейсбук групата „Забелязано в София“, …

Новини
Венета Райкова се разплака в ефир по време на интервю

Много рядко се е случвало да видим такава неудържима емоция във водещата, която не само не скри тъгата си, а се разплака неудържимо! Всичко се случи в интервю с Драгомир Драганов и то в момента, в който той заговори за личия си живот. В един момент Райкова просто не издържа …