Школа за шофьори: Локва на пътя – как да не си потрошим автомобила?

Локвите на пътищата са следствие от грешките на пътните строители, но на автомобилистите от това не им е по-леко. Дори и чистата вода, попадайки в голямо количество върху вашето предно стъкло, е способна да лиши шофьора от видимост, пише auto.blitz.bg. А какво да говорим за вода от мръсна локва на пътя!

В условията на интензивно движение загубата на видимост може да доведе до сериозна катастрофа. Най-вероятно си имате свой план за действие в подобни ситуации. Но правилният е само един.

Валял е силен дъжд, на пътя са се образували локви. Вашата скорост е 60 километра в час, движите се в лявата лента, а в дясната един след друг се движат камиони. Ширината на пътя позволява движение в две колони във всяка посока. Но ето, че се приближавате към голяма кална локва, която е разположена изцяло в насрещното движение. При това към локвата в насрещното се движи у друг автомобил. Вие разбирате, че ще се озовете до локвата едновременно с него. Душът за вашата кола е гарантиран.

Добре ще да е прозорците ви да са затворени. Как ще действате в създалата се ситуация?

Предлагаме ви четири варианта, които може да сметнете за оптимални, изхождайки от вашия личен опит като шофьор.

Как ще постъпите, забелязвайки в насрещното огромна локва към която се приближава автомобил?

Действайки по първия сценарий, вие най-вероятно ще успеете да избегнете душа от мътна вода. Но шофьорите зад вас ще разберат ли вашите намерения? На мократа след дъжда пътна настилка, когато спирачният път неизбежно нараства, вие рискувате да ви блъснат отзад.

Решавайки, че мръсния душ е неизбежен и избирайки третото решение, вие се съгласявате да си поиграете в „руска рулетка“ и да пропътувате на сляпо около 60-70 метра, докато чистачките не изчистят стъклото ви.

Четвъртият вариант би бил напълно приемлив, в случай, че не принуждавахте шофьора на камиона рязко да не набие спирачки. Пътният поток обаче е плътен, вие в нарушение на правилата за престрояване се излагате на риск от удар. Без екстремно спиране тук няма да се размине, а дали сблъсъкът ще бъде избегнат, ще зависи само от състоянието на гумите на камиона и майсторлъка на неговия водач. Не забравяйте правилото: При престрояване шофьорът трябва да отстъпи пътя на транспортните средства, движещи се по пътя без промяна в направлението на движението.

При създалите се условия е необходимо максимално да се обезопасите от евентуално шофиране на сляпо и своевременно да включите чистачките. Премествайки крака си на педала на спирачката, вие ще се готови за предприемането на необходимите мерки, дори и ако се наложи да спрете. Затова, най-безопасният вариант е вторият.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 4 август: Без нови начинания за Лъва, конфликтен ден за Стрелец

lamqta.com Овен За съжаление днес ще се наложи да приемате на вяра всичко, което говори Вашия любим човек, та даже и това, което се опитва да каже . Затова бъдете пределно предпазливи, особено ако става дума за нещо, не виждано до този момент… Не взимайте прибързани решения – всяко нещо …

Новини
6
Цветанов: Корупцията е в големите инфраструктурни проекти и Турски поток. Обкръжението на Борисов ще го повлекат на дъното

Кадър Факти.бг Демократичните български граждани искат промяна и изразяват това по много категоричен начин. Това, което е като разлика от последните няколко години – виждаме страшно много млади хора, образовани хора, категорични, че нямат да направят отстъпка от исканията си. Това каза в студиото на ФАКТИ председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов. …

Новини
Дават по 1500 долара финансова помощ на карантинирани работещи в Австралия

Австралийските власти ще изплатят финансова помощ от 1500 австралийски долара (близо 1070 американски долара) на всеки работещ жител на щата Виктория, който е карантиниран заради разпространението на коронавируса. Това заяви днес на пресконференция австралийският премиер Скот Морисън, пише novini.bg. „Ще предоставим помощи на жителите на щата във вид на социални …