Шефът на малайзийската авиация подаде оставка заради изчезнал самолет през 2014 г.

Новини

Ръководителят на управлението за гражданско въздухоплаване на Малайзия обяви днес, че подава оставка, за да поеме отговорност, след като следствен доклад за изчезването на полет MH370 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. отчете пропуски в работата на авиодиспечерската служба, предадоха световните агенции.

Оповестеният вчера доклад повдигна възможността самолетът да е бил похитен, въпреки че няма категорични доказателства защо той се е отклонил от курса и е летял седем часа след прекъсване на комуникациите, предава БТА.

Ръководителят на управлението за гражданско въздухоплаване, Азхарудин Абдул Рахман, каза, че докладът не е обвинил оглавяваната от него служба за загубата на самолета, но е установил нарушения в работата на авиодиспечерския център в Куала Лумпур.

„Затова със съжаление и след дълъг размисъл реших да подам оставка като председател на управлението за гражданско въздухоплаване на Малайзия. Решението влиза в сила до 14 дни след уведомлението за оставката, което подадох днес“, каза той.

Самолетът с 239 души, пътувал от Куала Лумпур за Пекин, изчезна на 8 март 2014 г. и се предполага, че се е разбил в южната част на Индийския океан. Според следствения доклад причината за изчезването не може да се определи, докато не бъдат намерени останките и черните кутии на самолета.

В доклада обаче се казваше, че разследването е установило пропуски в работата на авиодиспечерската служба, включително че тя не е предприела бързи действия за спешен отговор и е разчитала твърде много на информация от Малайзийските авиолинии, а не се е свързала с армията за помощ. Според доклада авиодиспечерите не са уведомили навреме китайските власти, че с екипажа на самолета вече не може да се установи контакт, а това е затруднило първоначалното своевременно определяне на местоположението на самолета и по-нататъшното му издирване.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„България днес“: Слави Трифонов е бесен на екипа си за забранените символи, че не са проверили

Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП „Няма такава държава“. Отказът си Софийски градски съд мотивира с чл. 5 от Закона за политическите партии. Символът на партията на Дългия изобразява длан с цветовете на …

Новини
Посрещаме 2020-а с 12 официални неработни дни

С изпращането на старата година, от която остават едва 21 дни, много хора започват да се интересуват как ще почиват през следващата календарна година. Традиционно 2020 г. няма да остане без празници, а за това свидетелства големият набор от почивки, които ще има през следващите 365 дни. През високосната 2020-а …

Новини
Омбудсманът: Проектът „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата „Бонус-малус“. Наредбата за определяне на размера на застраховката …