fbpx

Шефът на „Автокражби“ в СДВР посочи кои са най-крадените марки у нас и как колата буквално се изпарява за 2 часа в автоморгите

Автоджамбазите крадат всяка втора кола по поръчка на нелегални морги. Най-крадени са возилата среден клас, между 7 и 10-годишни, а предпочитаните марки са „Фолксваген“, „Ауди“, „БМВ“ и „Мерцедес“, тъй като са и най-масови сред българите, пише „Телеграф“, цитиран от Блиц.

„От такъв автомобил крадците прибират между 1500 и 2000 лв. Моргите вече след като ги разчастят, печелят чисто между 6-8000 лв. Тези пари не са обложени с данъци, разкри шефът на сектор „Автокражби“ в СДВР Пламен Максимов.

Джамбазите вече са се преориентирали и работят ударно с нелегални морги. Те им казват например, че имат нужда от двигатели и други части за определена марка и модел автомобил, и те действат. Всеки незаконен склад гледал да си намира по-евтини части, от които да печели двойно. В същото време предлагали на клиентите 50% отстъпка от цената на частта.

„Ако например става въпрос за компонент, който чисто нов от магазина е 500 лв., те го пласират по 200 лв. И е разбираемо хората с коли среден клас да предпочетат да си поръчат въпросния артикул по интернет и да си спестят парите“, обясни Максимов. По думите му най-продавани по моргите са двигатели, врати, брони и такива които са смачкани при катастрофи. Най-много нелегални морги има в Перник, сочат оперативните данни на МВР.

Там почти във всеки двор се разглобявали коли. Използвали се и бивши ТКЗС-та, в които се подреждали частите от свитите коли, окомплектовани се и се подготвяли за продажба по интернет.

„500 лв. Върви да си наемеш човек, който да разглоби колата в двора до последната гайка и болт. Майсторът не пита дали е крадена или не. Мода да ви кажа, че му отнема 2 часа и автомобилът просто изчезва. Имали сме случаи, при които сме заварвали в хале крадения автомобил да е останал само по купе. Това е практика – два часа и колата изчезва, изпарява се“, разказва шефът на сектор „Автокражби“.

Частите на крадените коли се продават задължително по интернет, за да не могат полицаите да ги проследят. Адресите, посочени в обявите били фиктивни, за да не може човек, ако иска обратна връзка, да открие мястото на моргата. Доставката ставала с куриерска фирма, а ако клиента е от същия или близък регион се носят лично. Подставени лица си правели срещи с купувачите и ги предавали на ръка.

„Всяка нелегална морга работи с определени хора, всички се пазят. Крадците са намерили къде да пласират автомобилите и знаят точно кой им ги изкупува. Затворен порочен кръг, който трудно се разбива“, обясняват разследващи. По думите им след Перник най-много тайни складове имало във Враца и Монтана.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!