Шведска банка се готви да замени половината си служители с роботи

реклама

Единствената голяма банка в Швеция, която успя да намали разходите си през второто тримесечие на годината, е същата, която предприе смелия план да замени част от служителите си с роботи, пише Bloomberg, цитирани от proft.bg.

Nordea Bank и нейният изпълнителен директор Каспер фон Коскул смятат, че след десет години броят на работните позиции във финансовата индустрия, заемани от хора, ще намалеят наполовина.

В подкрепа на тази прогноза, банката обяви, че ще съкрати 6000 от своите служители. Според фон Коскул, това е единственият начин за запазване на конкурентоспособността в дългосрочен план.

По думите му роботите и автоматизацията ще поемат голяма част от работата във всички сфери – от управлението на активи до разговорите по телефона с индивидуалните клиенти на банката.

Все още много негови колеги от банковия сектор не приемат насериозно тази теза, но последната порция финансови отчети на шведските банки са доказателство за това, че Nordea Bank може би все пак се движи в правилната посока.

Тя е единственият глобално значим трезор в Швеция, който успя да свие оперативните си разходи. Спадът е с 11% през второто тримесечие, като за същия период броят на служителите на банката е намалял с 8%, до общо 29 300 души.

За сравнение, за Barclays Plc, която има горе-долу същата пазарна капитализация, като Nordea, работят над 80 000 души. Естествено, като се има предвид и фактът, че активите на Barclays са два пъти по-големи от тези на шведската банка.

Другите три големи банки в скандинавската държава – SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank, също признават, че бъдещето принадлежи на високите технологии.

Техният подход обаче е по-различен и като цяло не са толкова смели в предвижданията си за замяната на хората с роботи и алгоритми. Някои от тях дори са увеличили работната си сила и то именно с технологични специалисти и компютърни инженери.

Свиването на разходите на Nordea Bank й носи ръст на оперативната печалба с 31% на годишна база към края на полугодието. Това е най-силното представяне в групата на „голямата банкова четворка“ в страната.

Nordea си остава и единствената шведска банка, която е успяла значително да намали своя персонал. Към края на юни в трезора работят с 2500 души по-малко, отколкото преди година.

Изпълнителният директор Каспер фон Коскул е категоричен, че не само финансовият сектор е на път да премине през подобна трансформация.

„Всички трябва да осъзнаем, че нашата индустрия, а и всички останали сектори на икономиката и обществото, преминават през гигантска промяна. И всички трябва да сме готови за нея“, казва той.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Светослав Иванов с коментар за Караянчева: Това е положението. Наистина, това е положението

реклама Кадър БТВ Водещият на предаването „120 минути“ по БТВ Светослав Иванов, направи блестящ коментар за поведението и думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Той цитира великите предшественици на Караянчева и думите, които те са изрекли за България.Неговият коментар се състоеше се само от цитати. „Това не е …

Новини
Свещеници ръкопляскат на Борисов в църквата в Ловеч. Дадоха му орден заради даренията

реклама Кадър и видео: Бойко Борисов, фейсбук Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Ловеч. Този път неговата спирка е катедрален храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в Ловеч. В самия храм свещениците ръкопляскаха на премиера. Бойко Борисов беше удостоен с орден от Ловчанската митрополия. Митрополит Гавриил благодари на министър-председателя за …

Новини
Христо Стоичков: Не може преди 5 години Бил Гейтс да каже, че 2020 година ще има пандемия

реклама Снимка инстаграм Хриcтo Cтoичкoв дaдe eкcклузивнo интeрвю зa прeдaвaнeтo „Кoд Cпoрт“ пo TV+. Кaмaтa oтдaвнa e чoвeк нa cвeтa. Живoтът му oтрeди пocтoяннo дa пътувa oт eдиния дo другия крaй нa плaнeтaтa и cлeд крaя нa нeгoвaтa зaбeлeжитeлнa кaриeрa. Eднo oбaчe нe ce прoмeня – нaвcякъдe e пocрeщaн кaтo …