fbpx

Чудак засели маймуни и жирафи в Родопите (снимки)

реклама

Светозар Дишлиев извая от бетон екзотичните създания, безплатната атракция привлича стотици туристи

Голям парк с екзотични животни, направени от бетон, създаде за няколко години Светозар Дишлиев на входа на маданската махала Дишлийци. Чудатото място събира все повече почитатели, които си правят селфита на фона на невижданите в Родопите същества. 60-годишният самоук творец решил така да остави името си за поколенията. Той е направил от бетон в естествена големина маймуна, панда, катеричка, сова, елен и жираф, като вложил десетки торби цимент. В дълговратото животно отишли най-много труд и материали. Оформил е голям надпис „Animals land“ и е направил наоколо алеи с цветя и парапети от клони на бреза, пише „Марица“.

Светозар Дишлиев е счетоводител по професия, ала преди години решил да направи чешма за хаир. Хванал водата от извора и я прекарал до входа на махала Дишлийци, близо до къщата си. Чешмата обаче не му се видяла достатъчно атрактивна и сътворил фигура на скален орел, захапал змия. Така го осенила идеята за животните. Решил да ги вае от бетон, тъй като дървото щяло да трае едва двайсетина години.

„Още с армировката оформям фигурите и след това наслагвам или отнемам съвсем малко, за да ги дооформя. Обичам животните и затова избрах това име „Animals land“, казва родопчанинът. После създал на входа на махалата от бетон родопчанка, която да посреща гостите.

„Взех една носия, за да се ориентирам. Не че не я знам, но все пак да спазя цветовете и детайлите, да е автентично. И се получи много истинска родопчанка, красива е“, казва Дишлиев. За самата женска фигура не отишъл много бетон и армировка, но се наложило да копае дупка, тъй като е на склон от насип, и да слага вътре големи камъни, за да е стабилна основата, ако завалят проливни дъждове. След като го изградил, направил и близо метър висок постамент, за да стигне нивото на пътя и оттам да започва фигурата на жената. „Показах я на един колега, майстор, и той ми се възхити, че много скъпо облекло съм сложил, реши, че е истинска носия“, гордее се стопанинът на парка.

Родопчанката вече е на стотици снимки във фейсбук, които правят туристите.

Тази пролет създал и една патриотична композиция – лъв, а до него плоча с картата на България и с образа на Васил Левски.

Направил и втора ваза с цветя до пътя, както и още една скамейка за туристите.

Посещението на парка е напълно безплатно за гостите. „Не мога да си позволя да пусна такса, просто ми е неудобно. Достатъчно ми е, че са ме уважили хора, идващи от много далеч специално заради атракцията, която сам съм създал. Имал съм случаи да ме питат дали се плаща, а аз им благодаря, че са дошли. Не го приемам да печеля пари от това“, казва Дишлиев.

реклама

Изчислява, че не е вложил много пари през годините, защото правел всичко капка по капка и не се усещало, а и слагал отпадъчни материали в конструкциите. Само че трудът, който е вложил, е огромен.

Дишлиев работил преди в АПК, ала от години е безработен и няма стаж, за да се пенсионира. Прехранва се със земеделие и гъбарство. Има син и дъщеря и четирима внуци. „Природата ни дава необходимото да живеем. Внуците пък се радват на парка, като дойдат. Най-големият – Тони, е на 18 години, иска и той да прави животни. Ако бях насадил само цветя, щеше да е много обичайно“, казва родопчанинът.

„Никой не беше чувал за махалата, въпреки че е едва на 4 км от Баните, където идват много туристи“, казва кметският наместник Рамиз Касабов. Той управлява пет махали – Гарабина, Купен, Миле и Дишлийци, разположени високо над коритото на река Арда. През последните 7-8 години в нито една от тях не се е раждало бебе. Пръснатите махали преди 25 години са наброявали към 400 души, сега са общо под 100.

През 2008 година тогавашната кметица на махалите Нурие Купенова управляваше петте населени места, яхнала мотор и обикаляла по 50 км седмично. Сегашният кмет също управлява на колела махалите.

„Демографската криза се усеща в малките села, за младия човек тук няма хляб. Затова, ако има туризъм, ще има и поминък, ще си дойдат младите, че със земеделие не става“, казва Дишлиев.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …