Чистотата и сънят били вредни навици

Новини

www.obekti.bg

Днес повечето хора смятат всекидневния душ за нещо задължително. Внимателно мием косата си, търкаме усърдно зъби и смятаме, че трябва да спим поне 7-8 часа, ако не искаме стресът да нанесе фатален удар на здравето ни. Британски учени обаче обявиха за вредни привичките, които за повечето от нас са начин на живот.

Според изследването, цитирано от Medkrug, всекидневният душ със сапун и гел може да лиши кожата ни от нейния защитен липиден слой. Липидите са мазнини, които овлажняват кожата и не й позволяват да пресъхва.

Още по-големи рискове носи горещата вода. Ако често третираме кожата си с нея, върху най-големия орган на човешкото тяло може да се образуват миниатюрни цепнатини, които лесно може да станат гнезда за развиването на различни инфекции.

Учени от Лондонския център за изследване на съня пък смятат, че режимът на сън от по осем часа на денонощие може да ни накара да се чувстваме дори по-уморени, отколкото периодичното недоспиване. За организма било много по-полезно да дремва редовно по 15 минути няколко пъти на ден. Тази сиеста била изключително благоприятна както за възрастните, така и за децата.

И рушенето на митове не спира дотук. Не бива да си плакнете устата, след като сте си измили зъбите, убедени са британските учени. Защо ли? Ами защото докато работите с четката и пастата, покривате зъбите с полезен флуориден слой, който предпазва зъбите от кариес. Ако го отмиете с енергична гаргара, зъбите стават по-уязвими към вредните микроби отпреди.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline