Чешма на път в Родопите разтапя сърцата на хората: На мястото си всичко, за което пътникът копнее

Новини
19

снимки Тихомир Тодоров, „Видяно в България“

Често се случва да виждаме публикувани в интернет примери от България за разруха, мръсотия и последствия от хулигански прояви. Затова винаги е радостно, когато някой сподели нещо красиво, направено от хората за другите. При това не за някаква изгода, а напълно безкористно, с желание просто да си полезен на тръгналите на път. За едно такова място разказва Тихомир Тодоров в групата във Фейсбук „Видяно в България“. Ето неговия разказ:

„Нe си падам много по описанията, но ако не го направя може и да не стане ясно. Някои ми казаха, че това е нещо нормално, но за мен беше уникално. За съжаление досега никъде другаде не бях виждал нещо подобно.

Става въпрос за една крайпътна чешма, място за отдих. Намира се непосредствено след Широка лъка по посока Триград. Мястото е оборудвано от-до. Шкаф с подправки, вилици, лъжици, салфетки, сапун, пепелник,закачалки за дрехи, барбекю със запалка, метла, лопатка и… Ей, Бога ми, за този край може и да е нещо нормално, но аз никога досега не съм виждал такова място. Толкова чисто и подредено…

Господ здраве да дава на тези, които са го създали и поддържат и на всички, които го ползват и пазят.“

loading...

Бях там миналата година и наистина бях впечатлен, въпреки че не бяха изгрдени някои от нещата на снимката.

Бях тази година там.Страхотно! След Триград има една местност и хотел Гнездото на Орлите.Малко след него има подобна беседка с чешма.За хората от тази област ,няма две думи.Едно голямо БРАВО!

За Родопите това е нещо нормално , хората там създават и пазят , дано и на други места се видят такива крайпътни кътове за отдих.

Това е чешма в памет на млад жена родопчанка от близко село и за тази чешма се грижат близките и от рода Хаджийски и е на пътя Смолян -Девин след разклона на родното село на момичето с.Брезе.

Ако позволите само една малка поправка. Родното село на момичето не е Брезе, а е Беден! Тя е моя първа братовчедка!

Не само това което са направилитам но и хората в родопите са много гостоприемни . Аз съм ходилапреди много години и като разбраха че сме от краси Дунава се изпреварваха да ни канят на гости.Пожелавами да си останат все такива прекрасни хора.

Масова практика е в Родопите . Там когато имат срещта на випуск-годишнина сащто строят чешма, да остане спомем Поучително е.

ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО КРАСИВО НО И С ГОЛЯМА БОЛКА ЗА ЗА ТАВА КРАСИВО МОМИЧЕ ДАНО ДА Е В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ПОКЛОН ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ОПАЗВАМЕ ДАНО ВИДЯТ ПОВЕЧЕ ХОРА ТОВА МЕСТО И ДА ЗАПОЧНЕМ ДА МИЛЕЕМ ЗА ВСИЧКО НАПРАВЕНО

През 2016г и аз съм наливала вода от там, поклон пред паметта на покойната и дваж по-голям за поддържащите мястото

За Родопите е често срещано….на Сърница също има…даже там говорихме с тези които са направили едната беседка и чешма и пещ,но на плоча….чешмата беше с четири чучура,защото имали 4 деца…

Такъв е обичая на родопчани.По пътя за ,,Белинташ“ има много чешми,параклиси и от този тип подслони можеш да почиваш,да приготвиш храна-скара,курбан да нправиш но да си почистиш.В ПАМЕТ НА БЛИЗКИ.В Лондон слагат метални плочки с надписи в памет на близките.

Напротив, имат си цигани хората, но и те са им родопчани. Няма значение етноса. Човек е човек без значение дали е циганин. Сърцето е важно, а манталитета се добива и възпитава. Където хората са хора там и циганите им са хора защото и те са хора.

19 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Digital.bg съветва родителите: Това са най-добрите образователни приложения за деца

източвик: digital.bg Училищата продължават да са затворени и затова образователната система разчита на дигиталните технологии и на родителите. Училищната подготовка на децата в домашни условия може да е трудна, но мобилните приложения могат да помогнат. Британското издание Standard представя някои от най-добрите образователни приложения за деца. YouTube Kids Приложението дава …

Новини
CNN: Ултрабогатите си наемат цели хотели за самоизолация

източник: pochivka.blitz.bg Целият свят беше скандализиран от новината, че кралят на Тайланд се е самоизолирал в опит да се предпази от коронавируса в луксозен хотел в компанията на харем от 20 жени. Крал Маха Важиралонгкорн или Рама X е резервирал цял ходел в алпийският курор Гармиш-Паркенкирхен. Гранд Хотел Соненбихл е получил „специално …

Новини
Мадона дари 1 млн. долара за намирането на лекарство за COVID-19

Американската поп певица Мадона дари един милион долара в помощ на разработването на ваксина или лекарство за коронавирусната инфекция, предаде БГНЕС. Средствата са били преведени на благотворителния фонд на Фондация Бил и Мелинда Гейтс, които спонсорират проект за намиране на лекарства за коронавируса COVID-19. На своя уебсайт певицата заяви, че …