fbpx

Чешма на път в Родопите разтапя сърцата на хората: На мястото си всичко, за което пътникът копнее

снимки Тихомир Тодоров,  „Видяно в България“

Често се случва да виждаме публикувани в интернет примери от България за разруха, мръсотия и последствия от хулигански прояви. Затова винаги е радостно, когато някой сподели нещо красиво, направено от хората за другите. При това не за някаква изгода, а напълно безкористно, с желание просто да си полезен на тръгналите на път. За едно такова място разказва Тихомир Тодоров в групата във Фейсбук „Видяно в България“. Ето неговия разказ:

„Нe си падам много по описанията, но ако не го направя може и да не стане ясно. Някои ми казаха, че това е нещо нормално, но за мен беше уникално. За съжаление досега никъде другаде не бях виждал нещо подобно.

Става въпрос за една крайпътна чешма, място за отдих. Намира се непосредствено след Широка лъка по посока Триград. Мястото е оборудвано от-до. Шкаф с подправки, вилици, лъжици, салфетки, сапун, пепелник,закачалки за дрехи, барбекю със запалка, метла, лопатка и… Ей, Бога ми, за този край може и да е нещо нормално, но аз никога досега не съм виждал такова място. Толкова чисто и подредено…

Господ здраве да дава на тези, които са го създали и поддържат и на всички, които го ползват и пазят.“

Бях там миналата година и наистина бях впечатлен, въпреки че не бяха изгрдени някои от нещата на снимката.

За Родопите това е нещо нормално , хората там създават и пазят , дано и на други места се видят такива крайпътни кътове за отдих.

Това е чешма в памет на млад жена родопчанка от близко село и за тази чешма се грижат близките и от рода Хаджийски и е на пътя Смолян -Девин след разклона на родното село на момичето с.Брезе.

Не само това което са направилитам но и хората в родопите са много гостоприемни . Аз съм ходилапреди много години и като разбраха че сме от краси Дунава се изпреварваха да ни канят на гости.Пожелавами да си останат все такива прекрасни хора.

Масова практика е в Родопите . Там когато имат срещта на випуск-годишнина сащто строят чешма, да остане спомем Поучително е.

ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО КРАСИВО НО И С ГОЛЯМА БОЛКА ЗА ЗА ТАВА КРАСИВО МОМИЧЕ ДАНО ДА Е В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ПОКЛОН ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ОПАЗВАМЕ ДАНО ВИДЯТ ПОВЕЧЕ ХОРА ТОВА МЕСТО И ДА ЗАПОЧНЕМ ДА МИЛЕЕМ ЗА ВСИЧКО НАПРАВЕНО

През 2016г и аз съм наливала вода от там, поклон пред паметта на покойната и дваж по-голям за поддържащите мястото

Починалата млада жена не е от с. Брезе, а от с. Беден.

poklonpred tezi xoranai gostopriemnite idobri xora savrodopite

Не пиши с главни букви . Все едно , че ни крещиш .

Бях тази година там.Страхотно! След Триград има една местност и хотел Гнездото на Орлите.Малко след него има подобна беседка с чешма.За хората от тази област ,няма две думи.Едно голямо БРАВО!

Най много са около Сърница.

За Родопите е често срещано….на Сърница също има…даже там говорихме с тези които са направили едната беседка и чешма и пещ,но на плоча….чешмата беше с четири чучура,защото имали 4 деца…

Такъв е обичая на родопчани.По пътя за ,,Белинташ“ има много чешми,параклиси и от този тип подслони можеш да почиваш,да приготвиш храна-скара,курбан да нправиш но да си почистиш.В ПАМЕТ НА БЛИЗКИ.В Лондон слагат метални плочки с надписи в памет на близките.

Да,това е моята,нашата,истинската България!

Ако позволите само една малка поправка. Родното село на момичето не е Брезе, а е Беден! Тя е моя първа братовчедка!

Напротив, имат си цигани хората, но и те са им родопчани. Няма значение етноса. Човек е човек без значение дали е циганин. Сърцето е важно, а манталитета се добива и възпитава. Където хората са хора там и циганите им са хора защото и те са хора.

19 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!