fbpx

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Чехия отбелязва половин век от смазването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от окупацията в Чехословакия през 1968 г. В нощта на 20 срещу 21 август Москва и нейните съюзници преминават чехословашката граница, за да се сложи край на реформаторското движение „Пражка пролет“.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на съветските танкове.

Мирослава Хлавакова, протестираща: Много е важно да припомним за окупацията. За тези, които я преживяха, тя е нещо ужасно. 50-те години също бяха ужасни и едва през 1989 г. поехме глътка въздух. Трябва да го напомняме на младото поколение, защото това не трябва да се повтаря.
Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, където нейното посолство сред най-многобройните като персонал.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!