Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет

Новини

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Чехия отбелязва половин век от смазването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от окупацията в Чехословакия през 1968 г. В нощта на 20 срещу 21 август Москва и нейните съюзници преминават чехословашката граница, за да се сложи край на реформаторското движение „Пражка пролет“.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на съветските танкове.

Мирослава Хлавакова, протестираща: Много е важно да припомним за окупацията. За тези, които я преживяха, тя е нещо ужасно. 50-те години също бяха ужасни и едва през 1989 г. поехме глътка въздух. Трябва да го напомняме на младото поколение, защото това не трябва да се повтаря.
Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, където нейното посолство сред най-многобройните като персонал.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Български пощи“: Готови сме да разпространяваме печатни издания

„Български пощи“ ЕАД има готовност да разпространяват печатни издания от 2 март, съобщиха от дружеството за topnovini.bg. От днес започва и сключването на договори с издателите. Дейността по разпространението на печатните издания от 1 март се поема от „Български пощи“. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен …

Новини
Премиерът развърза кесията, отпускат 25 милиона за физкултурни салони

„Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме в програмата за управление на третия кабинет на Бойко Борисов, е изграждането на физкултурни салони в училищата. С днешното решение на Министерски съвет за отпускане на средства в размер на 25 милиона лева заявяваме ясно, че искаме да превърнем в …

Новини
Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров е пуснат срещу 100 000 лева

Шефът на ТАД Груп Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 000 лева парична гаранция. Решението е взето на 12 февруари от спецсъда, а прокуратурата не е протестирала пред по-горна инстанция. Така паричната гаранция е влязла в сила, съобщава БТА, като се позовава на свои източници в съда. Тодоров …