Четири здравословни предимства на студения душ

Новини

Действително не звучи особено привлекателно да се облеете със студена вода рано сутрин, но това със сигурност ще се отрази благоприятно на здравето ви. А и на светогледа ви. За всеки, който иска да бъде калЕн и здрав, студените душове са тайното му оръжие. И това е така от спартанските времена та чак до ерата на Джеймс Бонд, който твърди, че леденият душ го държи нащрек, пише „Обекти“.

Освен че леденостуденият душ съкращава сутрешните ни процедури в банята (едно е да се отнесеш в мисли под приятно топлата вода, друго е да трепериш под ледената струа), съществуват и няколко доказани ползи за здравето ни.

1. По-здрав имунитет

Изследванията са открили пряка връзка между излагането на студена вода и завишения глутатион – молекула, изградена от три аминокиселини – L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Това е най-важният антиоксидант в човешкия огранизъм, който може да се срещне във всяка клетка. Негова второстепенна задача е детоксификацията на организма.

2. По-добра кожа

Дерматолозите са единодушни, че горещите душове изсушават и раздразват кожата, докато къпането със студена вода няколко пъти в седмицата възвръща цвета и еластичността на кожата, освен това заздравява косата.

3. По-бързо възстановяване на мускулите

Голяма част от спортистите (особено атлетите) си взимат кратки леденостудени вани след интензивно състезание или тренировка. Отлична работа върши и за работохолиците, които бързат да се разтоварят от натрупаното напрежение през седмицата.

4. За по-добро настроение

Изследователи от Вирджинския университет стигат до заключението, че студените душове предпазват от депресия. Ледената вода изпраща повишено количество електроимпулси към мозъка, което действа като антидепресант.

Бонус полза специално за мъже: тестостеронът се казва така, защото се произвежда в тестисите, а тестисите искат да бъдат добре охладени – те функционират най-добре в студена среда, докато топлината не им действа особено добре. Продължителният престой под топлия душ намалява производството на тестостерон. Според едно проучване мъжете, които са заменили горещите бани със студени, са увеличи значително производството на сперматозоиди. Макар броят им да не е пряко обвързан с тестостерона, те са маркер за общото здраве на тестисите.

Ето ви няколко солидни довода да включите студените душове в ежедневието си.

Цветелина Велчева по материали от success.com

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Тъжно: Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка през лятото. Малко повече от половината заявяват, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите – в чужбина. От тези, които обмислят да напуснат границата на страната (32%), най-много заявяват, че най-вероятно ще го направят в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите …

Новини
Как лесно да проверим качеството на храната

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето. Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви …

Новини
Декар земя в Балчишко скочи до 2 635 лева средна цена

Средната цена на декар земеделска земя в община Балчик е 2 635 лева, съобщават от статистическото бюро в Добрич. Данните са за 2018 г. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 697 лв., при средна цена за страната 941 лева на декар. Спрямо …

Inline
Inline