Четири здравословни предимства на студения душ

Новини

Действително не звучи особено привлекателно да се облеете със студена вода рано сутрин, но това със сигурност ще се отрази благоприятно на здравето ви. А и на светогледа ви. За всеки, който иска да бъде калЕн и здрав, студените душове са тайното му оръжие. И това е така от спартанските времена та чак до ерата на Джеймс Бонд, който твърди, че леденият душ го държи нащрек, пише „Обекти“.

Освен че леденостуденият душ съкращава сутрешните ни процедури в банята (едно е да се отнесеш в мисли под приятно топлата вода, друго е да трепериш под ледената струа), съществуват и няколко доказани ползи за здравето ни.

1. По-здрав имунитет

Изследванията са открили пряка връзка между излагането на студена вода и завишения глутатион – молекула, изградена от три аминокиселини – L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Това е най-важният антиоксидант в човешкия огранизъм, който може да се срещне във всяка клетка. Негова второстепенна задача е детоксификацията на организма.

2. По-добра кожа

Дерматолозите са единодушни, че горещите душове изсушават и раздразват кожата, докато къпането със студена вода няколко пъти в седмицата възвръща цвета и еластичността на кожата, освен това заздравява косата.

3. По-бързо възстановяване на мускулите

Голяма част от спортистите (особено атлетите) си взимат кратки леденостудени вани след интензивно състезание или тренировка. Отлична работа върши и за работохолиците, които бързат да се разтоварят от натрупаното напрежение през седмицата.

4. За по-добро настроение

Изследователи от Вирджинския университет стигат до заключението, че студените душове предпазват от депресия. Ледената вода изпраща повишено количество електроимпулси към мозъка, което действа като антидепресант.

Бонус полза специално за мъже: тестостеронът се казва така, защото се произвежда в тестисите, а тестисите искат да бъдат добре охладени – те функционират най-добре в студена среда, докато топлината не им действа особено добре. Продължителният престой под топлия душ намалява производството на тестостерон. Според едно проучване мъжете, които са заменили горещите бани със студени, са увеличи значително производството на сперматозоиди. Макар броят им да не е пряко обвързан с тестостерона, те са маркер за общото здраве на тестисите.

Ето ви няколко солидни довода да включите студените душове в ежедневието си.

Цветелина Велчева по материали от success.com

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …