fbpx

Четири алтернативи на кафето за добър старт на деня

източник: Обекти

За повечето хора идеалният ден започва с чаша хубаво кафе – и то наистина принася известна полза за здравето, тъй като е богато, на ценни антиоксиданти например. Но някои хора бързо след поглъщането на ароматната черна напитка усещат негативното й въздействие. Получават киселини, стават нервни или ги заболява стомахът. Защото кафето изсмуква водата от клетките и те се гърчат от ужас всеки път, когато го вкарваме в тялото си. За да възстановим нарушения киселинно-алкален баланс на организма си, трябва да пием по 30-40 чаши вода на ден, което на практика е невъзможно. Ето защо ви препоръчваме да надникнете „над ръба на чашата с кафе“ и да предприемете малка промяна в сутрешните си питейни навици.

1. Чай Матча

Зеленият чай под формата на прах отдавна се е наложил и омагьосва почитателите си с нежен до тръпчив вкус в зависимост от времето на беритбата. По отношение на съдържанието си ободряващата зелена напитка също има какво да предложи. Матча е особено богат на важни антиоксиданти като катехини, витамини и цинк и не само стимулира обмяната на веществата, но повдига и духа. За да си приготвим вкусно и питателно Матча лате, достатъчно е да добавим към зеления чай малко бадемово или соево мляко – идеална комбинация!

2. Комбуча

Комбуча е газирана напитка от ферментирал чай, ценена от хилядолетия и набираща все по-голяма популярност днес. Наред с изобилието от антиоксиданти тя ни снабдява с ценни пробиотици и така подобрява в значителна степен чревната флора. Във всеки случай приготовлението й в домашни условия изисква повече време, като най-напред трябва да се снабдите с чаената гъба Комбуча.

3. Чай Йерба мате

Този чай произхожда от Южна Америка и екзотичното му име – Йерба мате – навява някаква тайнственост. Но зад него се крие ободряваща, богата на кофеин напитка, която също като Матча изобилства на антиоксиданти, витамини и минерали. Те ни предпазват надеждно от оксидативните вреди, които причиняват свободните радикали. Този чай с леко тръпчив вкус е особено приятен, когато се подслади с мед или сироп от агаве. Малко растително мляко също хармонира чудесно с характерния му аромат.

4. Напитка от ябълков оцет

Макар за мнозина да звучи малко странно, ябълковият оцет отново е на мода. Той е висококачествен естествен продукт, който предлага куп предимства за здравето. Ябълковият оцет е богат на витамини и минерали и ни изпълва с енергия още от сутринта, като стимулира метаболизма. Освен това притежава антибактериално действие и може да намали броя на вредните бактерии в организма. Така например ябълковият оцет има особено благотворен ефект при възпаления в устната кухина и при стомашни киселини. Препоръчва се и за прочистване на червата. Сутрин лесно и бързо може да си приготвите плодова напитка, като смесите една-две чаени лъжички оцет с чаша вода и добавите малко мед за приятна сладост.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

error: Content is protected !!