Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Новини

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и Царица Костадинка.

Явно апетитите за бързи пари в момент на пикови цени на пазара на имоти не са подминали и фамилия Рашкови. 7-етажната сграда, разположена на ъгъла на ул. „Иван Перпелиев“ и ул. „Света гора“, която на времето беше гласена за хотел, но така и не сработи, сега търси нови собственици. Обявената ѝ цена е цели 2 милиона евро. С РЗП от близо 2200 кв.м., квадратният метър е калкулиран за малко над 900 евро.

Стилът на палата на Рашков е типично присъщ за ранния мутробарок с обичайните елементи на ромската култура. На всяко ниво в сградата от 7 етажа има по 7 стаи, които към момента са с различно обзавеждане. По информация на TrafficNews последните три етажа се използвани дълго време за дом на част от фамилията, като съответно те са пригодени като жилищни площи – има кухня, хол, спални. Покривът е превърнат в панорамна зала с коси стъкла вместо стени. Именно там е одаята на Цар Киро, където е разположен и любимият му царски престол, на който не еднократно Рашков е позирал.

Подовите настилки на стълбите и коридорите са червен гранит. Облицовката на стълбите е оникс и сив гранит. Имота се рекламира като подходящ за офис сграда, клиника, хотел, както и за жилищно ползване. Припомняме, че сараят стоеше празен дълго време заради трудностите около узаконяването му. Години наред Цар Киро се бореше да легализира строежа, като в крайна сметка през 2014 сградата получи всички необходими книжа и беше въведена в експлоатация.

Първоначално статутът ѝ бе на бизнес сграда, тъй като замисълът беше тя да бъде използвана за хотел. Данъците ѝ обаче възлизаха на над 18 хиляди лева годишно и това амбицира Рашков да смени предназначението. Днес тя се води жилищна и в крайна сметка никога хотелиерските мераци не се осъществиха. Вместо това фамилията се нанесе в нея, след като напусна имотите си в Катуница, след кървавите събития в селото.

Не става ясно дали сараят в центъра на Пловдив се продава заедно с троновете на „царското“ семейство, но най-вероятно покъщнината не влиза в сметките за 2 милиона. Пък и е слабо вероятно Цар Киро да се раздели с престола си. Все още обаче няма яснота къде ще бъде преместен, ако се намери купувач на апетитната сграда.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: Повелителят на изборните резултати съвсем очаквано неглижира и маргинализира огромния проблем с изтеклите данни от НАП

Ето какво написа Трифонов в профила си във фейсбук: Ето го, бе – появи се! Днес вездесъщият професор Мишо Константинов дойде на обичайното си работно място в сутрешния блок на bTV и говори за безпрецедентния теч на данни от системата на НАП. Според професора всичколог, изтеклите данни не били от …

Новини
Сбъдна се едно от най-страшните предсказания на Ванга

Трудолюбивите пчели измират, точно както предсказва баба Ванга. В едно от пророчествата си петричката ясновидка предрича масовата гибел на пчелите да започне през 2004 г. Точните думи на Ванга гласят: „Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно“. Световните медии припомнят пророкуванията на пророчицата. …

Новини
Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор. Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на …

Inline
Inline