Хлапета от детска градина направиха важно археологическо откритие

реклама

Група деца в детска градина в град Сен-Лорен–Медок в Южна Франция случайно попадат на останки от кости на игралната площадка в детската си градина през 2006г. Оказва се, че част от учебното заведение е построена върху древна погребална могила, която според първоначалните анализи е датирана на възраст няколко хиляди години, пише nauka.offnews.bg.

Ново изследване от април 2019г. на могилата, наречена Le Tumulus des Sables (Могилата на пясъците), разкрива че мястото е далеч по-древно и е било много по-населено, отколкото се е предполагало. 

В публикация в списанието Journal of Archaeological Science, екип от археолози описват, че са открили останки от 30 души (20 възрастни и 10 деца), погребани на дълбочина от едва 50 сантиметра. По-изненадващото е, че според радиовъглеродния анализ на някои от зъбите, намерени в могилата, починалите са били погребвани там в период от повече от 2000 години, започвайки от епохата на късния Неолит (ок. 3600г. пр.н.е.) до края на Желязната епоха (1250 г. пр.н.е.).

Защо това на пръв поглед незабележимо място е използвано за погребения повече от две хилядолетия е въпрос, на който учените все още не намират отговор.

„Необичайно е, защото това не е очевидно или особено престижно място,“ обяснява водещият автор Хана Джеймс (Hannah James) от Австралийския национален университет в Канбера. „Не се намира на хълм или на лесно забележимо място, така че вероятно има нещо друго, което е карало хората да се връщат и да го използват“.

Що се отнася до погребаните хора, не се знае много, освен че повечето от тях са били местни. Изотопен анализ на зъбните останки показва, че всички изследвани индивиди са се хранили по-скоро с храни от земята, вместо с рибa, ловена в близките реки или Атлатическия океан. Един от хората изглежда е роден в доста по-хладен климат и според авторите може да е пренесен до това място след смъртта си.

В могилата са открити и различен по вид погребален инвентар, включително счупени керамични съдове, метал и животински кости.

Източник: Live science – Kindergarteners Stumbled Across This 5,600-Year-Old Burial Mound. Archaeologists Are Mystified.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …