fbpx

Хлапета от детска градина направиха важно археологическо откритие

реклама

Група деца в детска градина в град Сен-Лорен–Медок в Южна Франция случайно попадат на останки от кости на игралната площадка в детската си градина през 2006г. Оказва се, че част от учебното заведение е построена върху древна погребална могила, която според първоначалните анализи е датирана на възраст няколко хиляди години, пише nauka.offnews.bg.

Ново изследване от април 2019г. на могилата, наречена Le Tumulus des Sables (Могилата на пясъците), разкрива че мястото е далеч по-древно и е било много по-населено, отколкото се е предполагало. 

В публикация в списанието Journal of Archaeological Science, екип от археолози описват, че са открили останки от 30 души (20 възрастни и 10 деца), погребани на дълбочина от едва 50 сантиметра. По-изненадващото е, че според радиовъглеродния анализ на някои от зъбите, намерени в могилата, починалите са били погребвани там в период от повече от 2000 години, започвайки от епохата на късния Неолит (ок. 3600г. пр.н.е.) до края на Желязната епоха (1250 г. пр.н.е.).

Защо това на пръв поглед незабележимо място е използвано за погребения повече от две хилядолетия е въпрос, на който учените все още не намират отговор.

„Необичайно е, защото това не е очевидно или особено престижно място,“ обяснява водещият автор Хана Джеймс (Hannah James) от Австралийския национален университет в Канбера. „Не се намира на хълм или на лесно забележимо място, така че вероятно има нещо друго, което е карало хората да се връщат и да го използват“.

Що се отнася до погребаните хора, не се знае много, освен че повечето от тях са били местни. Изотопен анализ на зъбните останки показва, че всички изследвани индивиди са се хранили по-скоро с храни от земята, вместо с рибa, ловена в близките реки или Атлатическия океан. Един от хората изглежда е роден в доста по-хладен климат и според авторите може да е пренесен до това място след смъртта си.

В могилата са открити и различен по вид погребален инвентар, включително счупени керамични съдове, метал и животински кости.

Източник: Live science – Kindergarteners Stumbled Across This 5,600-Year-Old Burial Mound. Archaeologists Are Mystified.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Първан Симеонов: Огромната драма за Борисов е, че Радев проби системата, проби схемата

реклама Снимка профил ФБ „Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там …

Новини
Доц. д-р Нина Янчева: Да се ваксинират с приоритет хората над 60 г.

реклама Снимка pixabay Всички одобрени ваксини предпазват от тежко протичане на инфекцията, от хоспитализация. Тя разясни основните разлики между векторните и РНК ваксините. И при други пандемии от вируси, които се продават по въздушно-капков път се наблюдава вълнообразно протичане, обясни пред БНТ доц. д-р Нина Янчева, ръководител на отделението по …

Новини
Стартира кандидатстването на студенти за лятна заетост в Германия

реклама Снимка pixabay Предложенията за работа са в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници), фирми за почистване на помещения и индустриални обекти, вериги за бързо хранене, както и германските пощи, пише Офнюз. Агенцията по заетостта стартира тазгодишния прием на документи …